Berdien Kingma

Berdien Kingma is op 28 augustus 2022 uitgezegend en vertrokken naar Thailand (op 30 augustus). Namens OMF zal ze de kinderen van een zendingsechtpaar onderwijzen. Meer informatie over haar, haar missie en haar ervaringen worden zo spoedig mogelijk toegevoegd.

 

De organisatie waar ik mee /voor samenwerk is OMF: Overseas Missonary Fellowship.

Wij willen zien dat de volken van Oost-Azië en christenen in Nederland met elkaar verbonden worden en samen in beweging komen om God te aanbidden, te kennen en Hem in gehoorzaamheid te volgen en te dienen.

Dat is de visie van OMF Nederland. OMF (Overseas Missionary Fellowship) is een internationale en interkerkelijke zendingsorganisatie die in 1865 door James Hudson Taylor werd opgericht. In Nederland maakt OMF de geestelijke nood van Oost-Aziaten bekend. Ook willen wij christenen die zich door God geroepen weten tot Zijn dienst bemoedigen, stimuleren en coachen in het proces dat hen brengt op de plaats die God hen geeft. Ik ga lesgeven in Lopburi aan de kinderen van een Nederlands zendingsgezin die zelf ook vanuit OMF zijn uitgezonden naar Thailand.

Thailand heeft 66.186.727 inwoners. Lopburi heeft ongeveer 55.000 inwoners. De stad heeft een oppervlakte van 6200 vierkante km. De officiële taal die ze spreken in Thailand is het Thai. Naar schatting is 95 procent van de bevolking boeddhist. Het boeddhisme neemt in het dagelijks leven een belangrijke plaats in. Vooral tijdens religieuze feestdagen en festivals, meestal met volle maan. Arm of rijk, iedereen gaat regelmatig naar de tempel en heeft in zijn huis een altaar voor Boeddha. Veel Thai geloven ook in geesten. Er wordt veel gedaan aan occulte praktijken. Ongeveer 1,3% is Christen in Thailand.

Pad Thai is het bekendste gerecht van Thailand. Overal wordt dit gerecht verkocht. De basisingrediënten voor Pad Thai zijn noedels, pinda’s, suiker en limoen. Rijst is de basis van de Thaise keuken. Van ontbijt tot dessert, overal komt rijst in voor.

Eventuele feitjes:

  • Bangkok wordt soms ‘ het Venetië van het Oosten genoemd. Op de 83 kanalen varen soms meer dan 10.000 boten.
  • De Thaise hoofdstad heeft de langste plaatsnaam ter wereld. De officiële naam van Bangkok heeft 170 letters.
  • Er wordt in Thailand 3x oud en nieuw gevierd. Op 31 december net als in Europa, het Chinese Nieuwjaar vanwege de Chinese grootouders en dit feest duurt maar liefst 3 dagen. Als laatste wordt er Songkran gevierd, het Thaise Nieuwjaarsfeest.
  • De kappers zijn dicht op woensdag. De Thai gelooft dat het ongeluk brengt om op woensdag je haar te laten knippen.

Overzicht TFT-leden
Isaac Wolters (de Stadskerk) – isaacw30@gmail.com
Marieke Bontekoe (de Stadskerk)
Jurjen van de Vuurst (Baptistengemeente Appingedam)
Cor de Winter (Baptistengemeente Appingedam)
Bram Krieke (Baptistengemeente Appingedam)

Getuigenis

Hoe dit op mijn pad is gekomen is wel een bijzonder verhaal. In april liep ik de Camino in Spanje/Portugal. Dat is een wandeltocht die eindigt in Santiago de Compostella. Tijdens deze tocht had ik veel tijd om na te denken en Jezus te zoeken en te vinden in de rust en de stilte van de natuur. Toen kwam bij mij de vraag al opborrelen: waar wil de Heer mij heenzenden? Waar mag ik dienen? Of is mijn leven zoals het nu is de plek waar ik mag zijn?

Niet veel later na mijn trip naar Spanje stuurde mijn moeder mij een vacature door van een gezin in Thailand die zocht naar een leerkracht. Mijn moeder wist dat ik al van kleins af aan praatte over op avontuur gaan en landen ontdekken. Ik las de vacature en ging slapen. Die nacht droomde ik dat ik in het buitenland was en op mijn plek was. De volgende dag moest ik werken maar het idee om naar Thailand te gaan bleef in mijn gedachten hangen. Ik sprak erover met een vriendin en bad ervoor. Opeens zag ik ook overal Thailand: in bladen, op de radio, de televisie, gerechten etc. Ik besloot om een mail te sturen naar het gezin en al snel spraken we elkaar via Teams. Het klikte goed en vanuit daar ging het balletje rollen om te regelen dat ik over drie maanden naar Thailand kon vertrekken.

Interessante weetjes: 

Wat eet je daar als ontbijt? 

Ik eet hier zelfgemaakte yoghurt met fruit. Zuivel is hier in Thailand in verhouding best duur en de yoghurt is vaak gesuikerd. Vanwege het warme weer kun je heel makkelijk zelf yoghurt maken. Je maakt wat melk warm in de magnetron of in de pan, gooit er één of twee lepels yoghurt bij en laat het een paar uur afgedekt staan. Hierna heb je heerlijke yoghurt die je in de koelkast bewaard. Appeltje eitje!

Wat is je belangrijkste vervoermiddel? 

In Thailand gebruiken ze eigenlijk alleen maar scooters, motorfietsen en auto’s. Heel af en toe zie je iemand fietsen. Het is vaak veel te warm om te fietsen. Ik heb alleen maar een fiets dus ik gebruik altijd de fiets of ik vraag of andere missionaries mij willen oppikken.

Wat is het meest grappige misverstand dat je hebt beleefd in je communicatie met de lokale mensen in het land waar je werkt?

Ik krijg 2 á 3x per week Thaise les van docenten die ook de zendelingen opleiden om na een jaar uitgezonden te worden naar de plek waar ze gaan dienen in Thailand. Ik vind de taal heel ingewikkeld. Vooral omdat ik het niet fulltime studeer en ik vooral Nederlands of Engels spreek. Maar inmiddels kan ik al een beetje en als ik iets zeg in het Thais reageert de Thai heel enthousiast. Ze gaan dan verder praten in het Thais maar dan weet ik niet meer wat ik moet zeggen. Dat is soms wel ongemakkelijk.

Wat is het mooiste van je leven als zendeling? Wat is het meest afzien nu je zendeling bent? 

Het mooie van het leven als zendeling is dat je op veel mooie plekken komt en je ontmoet ook bijzondere mensen. Thailand heeft veel prachtige plekken. De omgeving is zo anders dan wat ik ken. Ik ontmoet veel zendelingen die of al jaren in Thailand werken of net pas gaan beginnen. Ze komen overal vandaan en hebben ook de meest bijzondere verhalen en getuigenissen. Hier kan ik veel van leren.

Het meest lastige vind ik tot nu toe dat je voor je gevoel helemaal opnieuw moet beginnen. Je wordt als het ware uit je oude leventje gerukt waar je alles kende: je werk, je bediening in de kerk, je vrienden en familie etc. In dit nieuwe land moet je weer helemaal je eigen weg vinden met nieuwe routines en manieren. Uiteraard blijf ik contact houden met mijn vrienden en familie en ontvang ik veel steun. Soms kan het best eenzaam voelen.

Dit is een mooie plek in Lopburi waar veel mensen in de ochtend of avond gaan hardlopen of wandelen. In de plaats Lopburi is niet veel natuur dus ik vind dit altijd een heerlijke plek om even tot rust te komen en te genieten van de natuur.

 

Dit ben ik samen met de kinderen die ik lesgeef. Celeste (15) , Irene (13), David (11) en Anna (7). Zoals je ook op de foto kunt zien is het heel gezellig.

Heb je vragen over Berdien haar missie? 

Voel je vrij contact te zoeken met Isaäc Wolters, die onderdeel is van het ThuisFrontTeam van Berdien.