Lees meer

Cursus Hebreeuws

Heb je zin om de taal van het land Israël en de bijbel te leren lezen, schrijven en spreken? Dan is dit nu je kans! De werkgroep ‘VBG & Israël’ organiseert voor het komend seizoen opnieuw cursussen modern Hebreeuws voor zowel beginners als gevorderden op diverse niveaus.

De cursussen worden gegeven volgens de ‘Oelpan’ methode. Je leert Hebreeuws op dezelfde wijze als alle immigranten in Israël. Direct vanaf het begin leer je Hebreeuws lezen, schrijven en spreken.

Aan de hand van teksten uit het alledaagse leven ontdek je de taal en leer je deze direct te gebruiken waardoor je al snel korte zinnen kunt lezen, spreken en verstaan.

Natuurlijk leer je eerst de letters herkennen waardoor je steeds gemakkelijker woorden en zinnen leest. Het doet even vreemd aan, maar al gauw merk je dat ze veel minder ingewikkeld zijn dan dat je eerst wellicht had gedacht.

De lerares
De lessen worden gegeven door Ruty Vos-Moshe. Zij is een enthousiaste Israëlische, maar woont al meer dan twintig jaar in Nederland. Daardoor kan zij de lessen in het Nederlands geven. In het cursusmateriaal is de uitleg van de grammatica ook in het Nederlands.

Geschiedenis
Ruim honderd jaar geleden bedacht een Joodse student uit Litouwen, Eliezer Ben-Yehuda, dat als de Joden snel weer vrij in hun eigen land Israël zouden kunnen gaan wonen, zij ook hun eigen taal moesten hebben. En welke taal  was hier beter voor geschikt dan de Hebreeuwse taal van de Bijbel.

Omdat al meer dan 2000 jaar de taal niet gebruikt was als gewone taal, waren er ook geen woorden voor nieuwe dingen. Er bestonden bijvoorbeeld geen woorden voor voetbal, trein en tijdschrift. Er waren duizenden ontbrekende woorden. Eliëzer begon aan het grote karwei om hiervoor nieuwe woorden te bedenken.

Eliëzer verhuisde naar Israël, toen nog Palestina genoemd en begon met een enorm onderzoek. Hij las honderden oude boeken.
Hij hoopte daarin vergeten woorden terug te vinden. Bovendien bedacht hij nieuwe woorden, als er voor iets nog geen woord bestond. Eliëzer liet kranten drukken in het Hebreeuws en daarin gebruikte hij ook de nieuwe woorden. Zo leerde men het nieuwe Hebreeuws kennen.

Wanneer de mensen een nieuw woord gingen gebruiken, dan was het woord goed en werd het opgenomen in de hernieuwde officiële taal. En dat gebeurt nog steeds.

Wie, wat, waar?

 • Op iedere vrijdagmiddag/avonden (20 dagen) worden er 2 lessen van 45 minuten gegeven; samen zijn dat 40 lessen.
 • De cursus kost € 210,-  incl. lesmateriaal, koffie en thee.
 • Start: 12 oktober 2018 (je kunt ook later instromen)
 • Tijden:
  Beginners: 18:30 – 20:00 uur
  Gevorderden 1: 17:00 – 18:30 uur
  Gevorderden 2: 14:00 – 15:30 uur
  gevorderden 3: 15:30 – 17:00 uur
 • De cursus wordt gehouden in de Stadskerk.
 • Betalingen cursusgeld graag in contanten en aan het begin van de cursus op locatie.
 • Heb je nog vragen, mail dan gerust naar Jan Boonstra of bel 0594-504 244.


Cursus Hebreeuws