God wil graag dat je met jouw verhaal naar Hem toekomt

Voor het eten je handen vouwen. In jezelf mompelen met je ogen dicht. Op je knieën voor het bed. Bidden. Heel veel mensen doen het. Maar wat is bidden en hoe doe je het precies?

Wat is bidden nou eigenlijk?
Voor christenen is bidden een gesprek voeren. Met God. Voor een buitenstaander lijkt het misschien alsof hun woorden in de lucht verdwijnen, maar zo ervaart een gelovige dat niet. God hoort alles wat je zegt of denkt. Hij maakt dag en nacht tijd om naar je te luisteren. Hij wil graag dat je met jouw verhaal naar Hem toekomt. Je hoeft niet per se je handen te vouwen of je ogen dicht te doen. Het kan ook op de fiets. Of in je bed. Je mag gewoon tegen Hem praten.

Maar wat moet ik dan zeggen?
Iedereen kan bidden. Probeer het maar eens. Bedenk wat je tegen je beste vriend zou zeggen. Of misschien wil je wel dingen kwijt die je zelfs niet aan je moeder durft op te biechten. God luistert graag naar je, je mag Hem vertellen wat je denkt en voelt. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Want Hij kent je door en door. En Hij houdt van je. Onvoorwaardelijk.

Dus bidden is eigenlijk vooral je hart luchten?
Dat kan. Of misschien beter gezegd: je hart delen. Vertellen waar jij diep van binnen mee bezig bent. Dat kunnen natuurlijk ook dingen zijn waar je laaiend enthousiast over bent, of heel gelukkig van wordt. Waar je hart vol van is, stroomt je mond van over.

Moet ik ook extra mooi tegen God praten?
Omdat christenen geloven dat God alles heeft gemaakt, praten we met respect tegen Hem. Maar dat betekent niet dat je alleen maar in volzinnen tegen Hem mag praten. Al zou je dat haast gaan denken als je sommige mensen hardop hoort bidden: “Heer, wij komen tot U…” Praat tegen Hem zoals je bent. Als je een man van weinig woorden bent, mag je ook best beginnen met: “Dag God, Willem hier.”

Zegt God ook wel eens iets terug?
Niet altijd. Sommige mensen horen tijdens hun gebed duidelijk een stem uit de hemel. Anderen horen niks, maar ervaren wel een diepe rust als ze met God praten. Weer anderen zien een plaatje voor zich of merken na hun gebed dat er ineens iets in hun omgeving verandert. En sommige mensen maken niks van dit alles mee en vinden dat frustrerend. Maar toch vertrouwen ze erop dat God naar hen luistert. Omdat dat in de Bijbel staat.

Doet God ook wat ik vraag?
Soms, maar lang niet altijd. En dat is best lastig. Het liefst willen we dat Hij alles doet wat wij Hem vragen. Vooral als het hele belangrijke wensen zijn, zoals je zieke broer beter maken, je zoekgeraakte autosleutel terugbrengen, of armoede de wereld uithelpen. God zou het kunnen regelen, maar Hij doet dat niet altijd. Christenen geloven dat God een groter plan heeft met de wereld. Wij zien een klein stukje, maar God overziet alles. Daarom kan Hij anders over dingen denken dan wij en heeft Hij niet altijd dezelfde timing. Bovendien grijpt Hij niet altijd in als mensen schadelijke keuzes maken en laat Hij ziekte op deze wereld bestaan. Dat is ook voor christenen niet goed te begrijpen. Maar we geloven wel dat het in de hemel klaar is met alle ellende: daar is geen pijn en verdriet meer.

Wat heb ik dan aan bidden?
Als je bidt, heb je contact met God. En dat is mooi en bijzonder. Het is contact met Iemand die meer van je houdt dan een vriend zou kunnen doen. Het is contact met je Maker, die jou door en door kent en onvoorwaardelijk van je houdt. Misschien begrijp je niet alles van Hem, maar Hij begrijpt jou maar al te goed. Het is het proberen waard, toch?
Hieronder lees je wat andere mensen van bidden vinden, waarvoor ze bidden en wat ze ervaren als ze bidden.
Leo Schulp: “Bidden is voor mij niet hetzelfde als het indienen van verzoeknummers. Gods agenda is niet de onze. Voor materiële zaken bid ik eigenlijk nooit. Ik dank God wel veel als ik met Hem praat. Ik besef hoe goed ik het heb.” Roelie: “Als ik bid, krijg ik wel eens een ingeving dat ik iets moet doen. En ook wel eens wijsheid om juist even niets te zeggen.”

Marnik Visser: “Bij het bidden voor het eten houd ik soms stiekem mijn ogen open. Dat doet mijn broer ook. Ik bid voor gewone dingen, maar ook bijvoorbeeld als mijn oma ziek is. Ik zou het best leuk vinden om God te ontmoeten. Dan weet ik tenminste zeker dat Hij bestaat.”

Maureen Luchtenburg: “Ik ben elke dag in gesprek met God. Dan ervaar ik rust en vrede. Meestal houd ik mijn handen open als ik bid. Zo sta ik open voor wat God aan mij wil geven.”

Ingrid Zandstra: “Bidden kan altijd en overal. Ik bid ook wel eens in de auto, dan ben ik in gedachten met God in gesprek. Ik heb in de kerk gezien hoe iemand na gebed genezen werd van een ziekte. Heel bijzonder. Maar sommige dingen die ik aan God vraag gebeuren niet. Dan vraag ik me af waarom. Maar ik ben daar wel stabiel in. Het is zoals het is.”

Anna Feenstra: “Als ik zenuwachtig ben voor een turnwedstrijd dan ga ik vaak bidden. Dat helpt: ik krijg er een rustig gevoel van.”

Marin Alkema: “Ik bid ook als ik vind dat ik iets fout heb gedaan. Dan vraag ik of God me wil vergeven. Ik krijg niet echt antwoord, maar ik denk wel dat God het hoort.”

Als je liever niet zelf bidt, mag je ook andere mensen vragen of zij dat voor jou willen doen.
Daarvoor kun je op werkdagen tussen 20:00 en 21:30 uur terecht bij de Gebedslijn. Je mag vertellen waar je mee zit en voor je laten bidden. Het telefoonnummer is 050-720 03 12.

Elke zondag kun je na de preek voor je laten bidden. Aan de zijkant van de zaal staan bidders waar je heen kunt lopen als je gebed nodig hebt. Ook kun je voor de dienst bij de ingang van de zaal een gebedsbriefje invullen met onderwerpen waar je voor wilt laten bidden. Dit mag ook anoniem. Voor deze onderwerpen wordt ook gebeden in de week die op de zondag volgt in het Huis van Gebed, een speciale ruimte waar dagelijks wordt gebeden en waar altijd wel iemand te vinden is die voor je wil bidden.

Sietske Kremer