Jonathan & Heleen Wolters

Jonathan en Heleen Wolters met hun dochters Loïs (2012) en Esmee (2015) zijn sinds 2013 uitgezonden naar Cambodja door de wereldwijde zendingsorganisatie WEC in samenwerking met de Stadskerk. Zij hebben eerst een aantal jaren in de hoofdstad Phnom Penh gewoond en zijn daarna naar verhuisd naar Siem Reap, de tweede stad in het land, in het Noord Westen van Cambodja.

Hun visie om naar het buitenland te gaan vormde zich al op jonge leeftijd. Op haar 20ste ging Heleen voor 3 maanden naar Kenia om in een weeshuis te werken. Nadat ze terug kwam leerde ze Jonathan kennen. Heleen was zó enthousiast over Kenia, dat Jonathan besloot om er met een vriend ook heen te reizen. Hij ging vrijwilligerswerk doen in een project voor straatjongeren en ook hij kwam enthousiast terug.

Tijdens hun opleiding op Cornerstone, de Bijbelschool van WEC in Nederland, leerden Jonathan en Heleen over de minst-bereikte bevolkingsgroepen. Minst – of onbereikten zijn zij die nog nooit over Jezus hebben gehoord en vrijwel geen toegang hebben tot het Evangelie. Dit raakte hen en los van elkaar begon God een verlangen in hun hart te leggen voor de minst-bereikten in Zuidoost-Azië. Uiteindelijk voelden zij zich geleid naar Cambodja.

Zij leiden het WEC Cambodja team, een team van 20 zendelingen, verspreid over 4 verschillende locaties in Cambodja en samen hebben ze de visie om de onbereikten in Cambodja te bereiken met het evangelie.
De WEC teamleden zijn interkerkelijk en komen uit alle delen van de wereld. De teamleden werken op verschillende manieren om de Cambodjanen te dienen en om Zijn woord en licht te laten schijnen.
Cambodja heeft 16 miljoen mensen, de hoofdreligie is het Boeddhisme en de belangrijkste taal is het Khmer. In Cambodja zijn ruim 3% Christenen.

Cambodjanen eten 3 x per dag rijst. Naast de textielindustrie is het toerisme een belangrijke inkomstenbron voor de Cambodjanen. Angst voor de boze geesten is bijna voor elke Cambodjaan een dagelijkse realiteit.

Getuigenis
Jonathan en Heleen hebben God op vele manieren aan het werk gezien. Bijvoorbeeld toen zij een Cambodjaanse Christen mochten helpen. Deze vrouw vroeg zich af of ze het schilderij van de Boeddhistische afgod die haar familielid was vergeten misschien tijdelijk in haar toiletgebouw kon hangen (achterin de tuin). Ze sliep slecht en wist niet wat te doen. We mochten haar op basis van de Bijbel uitleggen dat er maar 1 God is en dat ze zelf mocht kiezen hoe ze dat vorm wilde geven in haar leven. Ze koos een radicale oplossing en besloot de plaat van de afgod te verbranden en God voorop te stellen. Het heeft ons hart om zo mensen te helpen groeien in geloof en naast hen te staan. We hebben God éénheid zien bewerken in ons team, toen we nieuwe richting nodig hadden. We mochten een proces van vergeving en herstel begeleiden en Gods visie implementeren voor een nieuw seizoen en richting voor het Cambodjaanse WEC team.

Hoe ziet het dagelijks leven voor Jonathan en Heleen er uit?

Jonathan, Heleen en de kinderen eten ’s ochtends als ontbijt zelfgemaakte yoghurt, havermout en fruit. De belangrijkste manier om zich te vervoeren binnen Siem Reap is op de motor.
Het mooiste van hun leven als zendeling in Cambodja is dat hun beeld van kerk zijn en christen zijn zo veel breder en dieper is geworden.
Natuurlijk is het wel afzien om niet bij familie te kunnen zijn op de bijzondere momenten en verdrietige momenten. Ook is het moeilijk om dagelijks veel armoede en problemen te zien, zoveel meer dan waar zij hun steentje aan kunnen bijdragen.

Leven in een andere cultuur brengt regelmatig (grappige) misverstanden met zich mee. In de eerste week in Cambodja dacht Heleen dat ze aardappels had gekocht. Bij het schillen bleek het echter een soort fruit te zijn.

Jonathan en Heleen worden in Nederland en binnen de Stadskerk vertegenwoordigd door hun thuisfrontteam (TFT). Daarin zitten Auke en Annemieke de Jong, Klaas Jan en Marjan Haan en Leendert en Erica Munneke.
Contactpersoon van de TFT is: Leendert Munneke

Je kunt de TFT van Jonathan en Heleen bereiken via: tfc@familywolters.nl

Voor meer informatie over Jonathan en Heleen, neem een kijkje op deze website: www.familywolters.nl