Raphaël en Brooke van Lang

Brooke en Raphaël werken met Jeugd met een Opdracht op de basis in Muizenberg, Kaapstad in Zuid Afrika.

Raphaël werkt in een project in de township Masiphumelele. Hij werkt daar met kinderen van 5-18 jaar oud en begeleidt hen in de jaren dat ze naar school gaan met hun huiswerk. Veel van deze kinderen wonen in krotten en komen uit de armste gezinnen in de township. Raphaël en het team zijn als het ware een arm om de schouder van deze kinderen in deze cruciale vormende jaren. Door alles dat zij doen is het doel om Gods liefde en Zijn Vaderhart te laten zien aan die kinderen en hun gezinnen.

Brooke heeft samen met 2 andere vrouwen een NPC (non-profit organisatie). Zij willen de vrouwen in Kaapstad liefhebben, door banen te creëren voor deze vrouwen. Vele miljoenen mensen in Kaapstad zitten zonder werk en raken daardoor verzeild in slechte situaties. Brooke en haar collega’s willen die vrouwen een kans geven op werk in een liefdevolle omgeving. Door met deze vrouwen samen te werken, willen zij de vrouwen laten merken hoe waardevol ze zijn, en daarin Gods liefde laten zien en doorgeven.

Zuid Afrika is een land met 55 miljoen inwoners (Zuid Afrikanen). Daarnaast wordt gezegd dat er zo’n 10 miljoen mensen illegaal in Zuid Afrika wonen, vooral mensen die daar werk hopen te vinden. Vaak komen zij uit Malawi, Zimbabwe, Congo etc. Zuid Afrika heeft 11 officiële talen.

Raphaël woont al bijna 8 jaar in Zuid Afrika en Brooke nu 6 jaar. Zij hebben elkaar in Zuid Afrika leren kennen, zijn daar getrouwd in 2017 en hebben vorig jaar een dochter, Eden, gekregen. Zij voelen zich ondertussen meer inwoners van Kaapstad dan van Zuid Afrika, omdat er zo veel nog te ontdekken is over het land, dat zij nog niet gezien hebben. Raphaël en Brooke hebben voornamelijk met 3 bevolkingsgroepen te maken, blanke mensen (van engelse of Nederlandse afkomst), Xhosa (deze mensen spreken een taal met de kliks) en kleurlingen (dat is hun officiële naam in Zuid Afrika).

Getuigenis:
God heeft de bediening van Raphaël over de afgelopen 12 maanden uitgebreid van 31 naar 51 kinderen. Zij hebben deze mensen mogen helpen met grote voedselpakketten, omdat door de crisis vele mensen zonder baan zijn komen te zitten. Waar zij eerst alleen de kinderen hielpen met huiswerk en dagelijks een maaltijd, laat God nu zien dat Hij ook oog heeft voor de gezinnen, waaruit deze kinderen komen. Hij breidt het werk dat zij mogen doen in de wijk uit, en Hij laat daarin zien dat Hij omkijkt 
naar de minsten in de samenleving in Zuid Afrika. En in dit alles heeft God ook in alles financieel voorzien!

Hoe ziet het dagelijks leven voor Raphaël en Brooke er uit?

Brooke en Eden eten altijd samen Brinta met fruit. En Raphaël drinkt alleen koffie, zonder ontbijt. Pas veel later eet Raphaël ook wat 🙂

Elke dag rijdt Raphaël een half uur naar zijn werk in een Toyota Tazz. Dat is een soort Toyota Carolla, een erg populaire auto in Zuid Afrika. Het is zijn eerste auto in Zuid Afrika, en hij rijdt er dagelijks in. Dit type auto heeft zo’n goede naam in Zuid Afrika dat er altijd briefjes onder de ruitenwisser zitten van mensen die deze auto wel willen kopen. Ook als Raphaël voor het stoplicht staat, vraagt soms de bestuurder in de auto naast hem of de auto te koop is haha.

Je kunt in Zuid Afrika met iedereen, op elk moment een gesprek aan gaan. Het is ongebruikelijk om iemand iets te vragen, zonder eerst te vragen hoe het met deze persoon gaat.

Het mooiste van zendeling zijn in het buitenland, is dat je constant in een andere cultuur bent. Daardoor zit je nooit in een sleur, of vind je dingen gewoon, omdat er constant wel iets gebeurt wat nieuw is.

Het lastige is dat je als zendeling en buitenlander nooit een permanente verblijfsvergunning zult krijgen in Zuid Afrika. Daardoor weten Raphaël en Brooke nooit hoelang zij nog in het land mogen blijven. Dat kan soms lastig zijn als je aan de toekomst wilt denken en plannen wilt maken hoe die eruit zou kunnen zien.

Elke week verwonderen Raphaël en Brooke zich over hoe mooi Kaapstad is. Chapmanspeak is een van hun favoriete plekjes, een half uur rijden vanaf hun huis. Raphaël omschrijft deze plek altijd ‘alsof je ansichtkaart in rijdt, zo mooi’. Dat zijn ook momenten dat je alles even achter je laat, en heerlijk van de natuur geniet.

Raphaël en Brooke worden in Nederland en binnen de Stadskerk vertegenwoordigd door hun thuisfrontteam. Contactpersoon zijn Albert en Nicoline de Jong: albertdejonge@yahoo.com

Voor meer informatie, kijk op zendeling.com.