Benthe Jongenburger

DE UITZENDING

In januari 2023 is Benthe Jongenburger Zendeling van de Maand en dus de speciale gast van de Podcast ‘de Uitzending’. Bekijk hieronder de Video of Beluister hier de aflevering als Podcast.

Wie/waar

Mijn naam is Benthe Jongenburger en ik heb van 2015 t/m 2017 in Costa Rica gewerkt met een organisatie. Vanaf augustus 2021 ben ik terug in Costa Rica om te gaan dienen als pionier in de jungle van Costa Rica. Ik wil hier gaan werken samen met de local vrouwen. Ik ben mijn eigen stichting gestart onder de naam; Love and Liberty Foundation. www.loveandlibertyfoundation.nl

Missie/doel

Mijn hart raakt het vele leed wat er in de jungle daar heerst onder de inheemse bevolking. Er is veel armoede, de drugs en drankproblemen worden groter en groter en hierdoor ook het vele misbruik. Daarnaast is het een donkere spirituele omgeving waarbij meer dan 200 witchdoctors in de omgeving zijn. Het contrast van dag en nacht is zwaar aanwezig. Helaas is zelfdoding ook meer en meer een onderwerp hier.

Mijn hart is zwaar geraakt wat voor nood er heerst in de jungle. Ik heb gemerkt dat het erg belangrijk om echt tussen de mensen te wonen om een verandering te kunnen brengen.
Mijn focus is vooral op de vrouwen en daarnaast ook op de kinderen.

Zoveel vrouwen leven er met zo’n slechte waardigheid. Ze worden misbruikt op vele verschillende manieren, maar aan te nemen dat dit ‘normaal’ is. Dat is het natuurlijk niet en dat raakt mij erg!

De taak voor de vrouw is koken, schoonmaken, de kinderen opvoeden.
Zo worden vele meiden vanaf slechts 14 jaar al zwanger en hebben dan al de verantwoordelijkheid over zo’n klein wondertje. Ze leren niet wie ze echt zijn en hebben een erg slecht zelfbeeld.
Ze kunnen school ook niet afmaken omdat ze voor hun kind moeten zorgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jezus, dat is wat ze nodig hebben, Jezus is alles! Zijn waarheid en liefde delen. Te weten wie ze zijn en dat God een plan met eenieder van hen heeft. Hij heeft eenieder gaven en talenten gegeven en daar hoop ik ze in te mogen begeleiden. Bijbelstudies en creatieve activiteiten voor ze te gaan organiseren. Ze te begeleiden genezingsprocessen van hun pijn en verdriet, dat ze daar vrij van mogen komen! Dat ze mogen gaan leren wie ze zijn in Christus. Geliefd en mooi gemaakt!
Op visites te gaan bij de mensen thuis, relaties opbouwen en meer over Jezus te laten zien en leren!

Hoofdtaak over Jezus te delen, dat ze Hem mogen leren kennen. Dat ze een persoonlijke relatie met Hem mogen gaan krijgen en daar hun zelfwaarde uit mogen gaan halen en hun gaven en talenten mogen gaan ondervinden om te gaan gebruiken.

~ Zien door Jezus’ ogen, horen door Jezus’ oren, mijn hart raken wat Zijn hart raakt! ~

Land/Regio

Costa Rica is een land wat 1,4 groter is dan Nederland. Het ligt in midden – Amerika en de landen waar het aan grenst zijn Panama en Nicaragua. Het heeft een dikke 5 miljoen inwoners.
Het is zoals de meeste landen van latijns amerika, een katholiek land, met zo’n 20% christenen.
Ze spreken hier Costa Ricaans, wat is een soort spaans.
Het favoriete eten, wat ze in de jungle dan ook 3 keer per dag eten, is rijst met bonen en banaan of bakbanaan. Met daarnaast soms een stukje kip, vis of varken.
San Jose is de hoofdstad, maar niet echt een stad met highlights waar je echt wil verblijven.
Costa Rica staat meer bekend om zijn schoonheid van zijn vele stranden, de mooie natuur en de tropische dieren.
Een groot gedeelte van Costa Rica is jungle, genaamd Talamanca. Ik werk in het zuid-oosten in deze jungle, dichtbij de grens met Panama. Hier woont de inheemse bevolking van Costa Rica.
Het bijzondere is dat ze helemaal geen leger hebben.

Mijn TFC team en (stichting)leden bestaan uit:

Junus en Els Manuputtij

Maarten en Hanna Muller

Jan en Henriette Hamming

Henk en Agnes Smeman

Mirjam Fleurke

Contactpersoon: Jan Hamming

Getuigenis

Geduld in eigen land. Het land waar ik niet wilde zijn, maar toch blij was te kunnen zijn in de eerste periode van onzekerheid met het virus.
Dit jaar heb ik, juist in de tijd dat ik zoveel alleen was door de maatregelen, me nog meer gesterkt gevoeld door God. In plaats van mij veel alleen te hebben gevoeld, mocht ik juist weer extra meer tijd met Hem doormaken, wat juist erg waardevol was, ik voelde mij echt door Hem gedragen. De bevestiging dat ik terug mocht, was er al en daar bleef ik standvastig in.
Zodra het vaccin erin zat, ben ik teruggegaan.

Interessante weetjes

Ontbijt: De mensen in Talamanca; rijst en bonen en banaan.

Benthe havermout met melk en banaan of toast met ei

Belangrijkste vervoersmiddel: Taxi en bus, binnenkort hopelijk mijn eigen 4X4 auto. Zonder is eigenlijk niet te doen, niet voor veiligheid, afstand, op locaties te komen etc

Mooiste van het leven als zendelinge: De dankbaarheid en glimlachen zien op hun gezichten. Dat ze Jezus mogen ontvangen en met Hem mogen leren wandelen.
Het verschil wat je soms al ‘simpel’ kan brengen, een knuffel, de lach, de dankbaarheid, hetgeen dat je een stukje van Jezus mag zijn, mag laten zien en mag laten voelen. Jezus Zijn werk zien doen!

Meeste afzien: De nood; de pijn en het verdriet door de misbruiken, alcohol- en drugsproblemen. Zoveel gebroken mensen! Ook de onveiligheid wat erger en erger wordt..

Persoonlijk ook de eenzaamheid. Het is hier een totaal andere cultuur en ze kennen de mijne niet. Je kan je hier snel raar en alleen gaan voelen.