Doopdienst 16 juni 2024 – hoofdlocatie

Dopelingen

Nick Koeling

Mijn naam is Nick Koeling, 21 jaar en ik ben opgegroeid in het dorpje Leek waar mijn ouders me van jongs af aan hebben meegenomen naar de kerk. Ze hebben mij actief christelijk opgevoed waar ik erg dankbaar voor ben. Toch voelde het erg lang als een plicht om naar de kerk te gaan en daarnaast was ik ook niet zo bezig met het geloof, omdat ik het maar ‘saai’ vond. Toen ik 7 jaar geleden mijn vriendin Manon leerde kennen, ging ik vrij snel mee naar de Stadskerk. Ik voelde dat ik de diensten leuk vond en dat de diensten en de liedjes mij ook raakten. Toen ik mee ging naar de Kingdom Culture diensten en naar bijvoorbeeld Opwekking ontdekte ik het mooie van het geloven in God.
Vrij veel mensen om mij heen hebben zich in de afgelopen jaren laten dopen en het heeft lang in mijn hoofd rondgespookt om deze stap zelf ook te zetten. Toch deed ik het niet, ik had geen zin om er moeite voor te doen en ik vond het maar spannend om op het podium te staan.
Deze gedachten verdwenen toen ik recentelijk samen met Niek naar een 4M-karakter weekend in Schotland ging. Ik ging hier heen in de zoektocht naar mezelf maar helaas lukte het me niet om hier een doorbraak in te vinden. Toen er tijdens het stormachtige weekend precies tijdens de avondmaal op een berg een regenboog verscheen en de zon ging schijnen, werd ik erg geraakt. Een tekst die tijdens en na het weekend vaak naar voren kwam was Psalm 121: 1-2; ‘ik hef mijn ogen op naar de bergen, van waar komt mijn hulp.’
God gaf mij op dat moment dan ook de kracht om het weekend af te maken. Aan het einde van het weekend tijdens het luisteren van alle getuigenissen kreeg ik in mijn hoofd een gedachte; je hebt jezelf niet persé gevonden in dit weekend, maar misschien hoeft dit ook niet en moet je terug naar de kern gaan en een keuze maken voor God. Op dat moment verdween alle twijfel en ik heb me toen ik thuis kwam direct aangemeld om te dopen.
Ik wil graag de stap maken om te dopen, om op te staan in een nieuw en schoon lichaam en om te leven met Jezus!

Tessa Kruizinga

Mijn naam is Tessa en ik ben 19 jaar. Mijn lieve ouders hebben mij opgevoed met het geloof, zo heb ik de Here Jezus leren kennen, hier ben ik ze dankbaar voor. Toen ik 15/16 was merkte ik dat muziek in de kerk me raakte. Ik werd helemaal warm van binnen als ik zag dat mensen God prezen. De teksten die werden gezongen drongen tot het diepst van mijn hart door. En daar zat ik elke week dan, te genieten in de kerk met een brok in mijn keel omdat de Heilige Geest over mij heen kwam.

In 2022 had ik een lastig jaar. School was vreselijk, ik had extreem weinig energie en stress door relaties en rijles. In een KC doop-dienst werd het liedje Good Grace gezongen, toen stond ik ook weer met een brok in mijn keel te luisteren naar de tekst. Ik weet nog heel goed dat ik gerustgesteld werd door de tekst die ze zongen: ‘’so take courage, hold on, be strong. Remember where our help comes from.’’ Dit stukje heeft mij altijd geholpen toen ik het moeilijk had. Ik wist dat God met mij was. Omdat ik zo klaar was met alles van dat jaar besloot ik om alles aan Jezus te geven. Mijn relatie met God werd sterker, maar ik had geen mensen om mij heen met wie ik mijn geloof kon delen. Ik voelde me vaak eenzaam. Ik bad voor nieuwe mensen in mijn leven met wie ik over God kon praten en leren.

Een paar maand geleden, weer in een KC dienst werd ik geraakt door de Heilige Geest. Maar nu heftiger, ik moest steeds harder huilen en voelde me eenzamer dan ooit. Toen zag ik aan het einde van die dienst een vriendin van vroeger staan, en ik ben op haar afgestapt. Niet wetende dat door deze beslissing God zijn werk ging doen. Door haar ben ik bij nieuwe mensen terecht gekomen waar ik nu van mag genieten. Ik bad voor nieuwe mensen en God gaf ze aan mij, God is zo goed.

Ik besef me nu al te goed dat God een plan voor mij heeft, en dat Hij mijn gebeden verhoord als ik op hem vertrouw. Ik zie Jezus als mijn redder en verlosser. Hij is voor mij aan het kruis gestorven. Ik laat me vandaag dopen omdat ik aan God wil laten zien dat ik bij hem wil horen en naar hem wil luisteren.

Joas Mechielsen

Mijn Naam is Joas Mechielsen Ik ben 18 jaar oud en zoals gezegd laat jk mij vanmorgen dopen. Ook mag ik een getuigenis delen wat ik nu met jullie ga doen. Voor ik begin laten we starten met wie ik was voor Jezus in mijn leven kwam.
Ik was iemand die verloren was. En mens met een masker op. Ik dacht het goede leven te leiden, maar maakte diep van binnen mezelf, echte vrienden en mijn familie kapot. Drank, drugs, verslaving, meiden en alle andere verleidingen, Ik was er in verdwaald. Tot een nacht in Suriname. Een onvergetelijke trip. Een zogenaamde stage periode waarin ik dacht, leipe vakantie! Maar toen de laatste 3 weken. Eén droom kwam, ik zat samen met opa Hans op een bankje, me zus kwam hierna uit een groot licht een opengeslagen bijbel brengen en werd in mijn opa zijn handen gelegd. Hieruit ging hij voorlezen. Hierna werd ik wakker. Stap 1 van God die in mijn leven werkt. Ik zag het zelf alleen niet. Tot ik mij die nacht besloot te douchen. Keihard begon te huilen en ik mezelf niet onder controle had. Ik moest ineens een bijbel vinden dacht ik. Zogezegd zo gedaan. Suriname, levensgevaarlijk midden in de nacht, maar ik heb 14 km gewandeld en 32 winkeltjes bezocht om mijn zoektocht te laten slagen. Ik eindigde bij een vrouw, die wonderbaarlijk genoeg om 01:30 ‘s nachts, in dezelfde winkel was als ik. We raakten in gesprek en zei leidde mij naar haar man. Hij was pastoor en ik ontving mijn eerste bijbel. Vanaf dit moment is mijn leven radicaal veranderd. Ik kan alles vertellen maar dat is niet nodig. Wie ik was en nu hier sta als kind van God is echt genoeg. Ik heb Jezus zo erg mogen ervaren en zal nu dan officieel mijn oude leven achter me laten en met Jezus hand aan mijn zijde verder lopen.
Pap, Mam en Lieve Zus in het kort wil ik jullie nog bedanken, want naast de heer waren jullie de enigste in mijn oude leven die mij echt Liefhadden!
Dankjulliewel

Sander Boven

Hallo, mijn naam is Sander Boven en ben 22 jaar oud. Vanaf jongs af aan ben ik altijd met het geloof opgevoed, met dank aan mijn ouders. Bij ons thuis ontkwam je er namelijk niet aan. Door de jaren heen kreeg ik meer het besef wat geloven is en wie Jezus daadwerkelijk is. Hij is onze hemelse vader. Toen ik 12 jaar oud was gingen we van de gereformeerde kerk bij ons in de buurt naar de Stadskerk hier in Groningen. Ik kwam hier toen op kring en heb hier dan ook veel nieuwe mensen mogen leren kennen. Vanaf mijn 18e ging ik mij steeds meer af vragen, wie is God en waarom geloven we in hem terwijl we hem niet zien maar wel kunnen voelen en ervaren in ons leven. Vanaf dat moment merkte ik veel twijfels in mijn leven en in mijn geloof. Hierdoor ging ik mij meer focussen op de dingen van de wereld en gedachtes dat ik alles zelf wel kon en er ook wel vanuit ging dat God toch wel voor me zou zorgen. Vrienden merkten het in de keuzes die ik maakte en zo ook mijn ouders. Ik kreeg na een tijd steeds meer de vraag, waarom heb jij je nog niet laten dopen en ga je nog wel naar de kerk?. En elke keer als ze mij die vraag stelden zei ik, ach dat dopen dat komt vanzelf wel en als je gewoon bid en wat uit de bijbel leest is het wel prima toch. Maar steeds ontkwam ik er niet aan. Elke keer als ik diezelfde vrienden weer tegenkwam hadden we het over de doop en het geloof zelf. Afgelopen maanden ben ik mij steeds maar gaan verdiepen in waarom ik mij zou laten dopen. En ja ook 3 weken geleden waren diezelfde vrienden bij mij thuis omdat ze voor mijn nieuwe auto kwamen, maar we uiteindelijk tot laat gesprekken voerden over de doop. Die avond ging ik naar bed en bad ik tot God. Ik vroeg hem, “Heer, als het moment dan toch nu is om mij te laten dopen laat dat dan alstublieft aan mij zien”. En ja hoor die zondag daarna in de kerk kwam Klaas Koop naar mij toe en zei: mooie auto heb je en vervolgens direct zei: “maar wat ben je ook een sukkel dat je je nog niet hebt laten dopen”. Dus binnen 5 minuten was het duidelijk. Dit is waar ik om gevraagd heb, en heb ik de keuze gemaakt om mij te laten dopen. Ik wil mijn leven met Jezus nooit opgeven ook als je denkt dat het soms niet zal gaan zoals je misschien wilt, maar God je dat juist laat beseffen om je te beschermen of je dingen wilt laten zien wat je echt nodig hebt. Als je op hem vertrouwd en hem op de 1e plek zet zal alles goed komen, ondanks het misschien lastig zal worden. Maar daar zorgt de satan voor en wij staan daar ver boven. Amen

Lisa Boven

Mijn naam is Lisa Boven en ik ben 19 jaar oud. Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin. Als kind ben ik gedoopt. Toen ik 10 jaar oud was (2015) zijn wij lid geworden van de Stadskerk. Mijn ouders hebben mij altijd geleerd wie Jezus is, hoe ik moet bidden, bijbel lezen en Hem altijd op de eerste plek moet zetten. Dat heb ik niet altijd gedaan, alleen als het mij goed uitkwam. Ik heb keuzes gemaakt die mij juist verder van God af brachten en daardoor besefte ik dat het anders moest en het ook anders wil. In mei heb ik mee gedaan met de mei week/kleur in stad. Ik heb daar ervaren hoe fijn het is om met andere christenen te bouwen aan Gods koninkrijk en wat een vreugde dat brengt. Na die week heb ik des te meer beseft dat Jezus de belangrijkste persoon in mijn leven is en dat ik met alles bij hem kan komen en hij er altijd voor mij is. Daarom heb ik besloten dat ik mij wil laten dopen en mijn leven aan Jezus wil geven. Het is mijn verlangen dat ik hem steeds beter zal leren kennen en dat de Heilige Geest door mij heen zal werken. Ik wil hem op de eerste plek zetten, mijn zondige leven achter mij laten en een leven leiden met Hem.

Niels Joël Boven

Hallo ik ben Niels Boven en ik ben 15 jaar.

Ik ga mijn hele leven al naar de Stadskerk en ben ook met het geloof opgegroeid.

Vandaag wil ik mij graag laten dopen omdat ik Jezus wil volgen en omdat het een opdracht is in de Bijbel. Bij Jezus kan ik alles kwijt en hij is er altijd voor mij. Hij is voor mij gestorven en weer opgestaan omdat hij zoveel van mij houdt. Jezus is mijn verlosser en zijn Heilige Geest woont in mij. Ik wil mij steeds meer laten leiden door zijn Heilige Geest. Ik wil graag groeien in mijn geloof en relatie met Jezus. Daarom wil ik mij laten dopen!

Levi Ceelen

Hallo ik ben Levi. Ik heb altijd al geloofd maar deed er nog niet veel mee, ik ging mee naar de kerk met mijn ouders. Maar vond het vaak saai, en deed niet mee met de dienst. Dit kwam vooral omdat ik me schaamde, want wat zouden andere denken als ik mee zou doen. Deze schaamte bleef een hele lange tijd, totdat ik dit jaar weer meeging naar Noorderwind. Ergens in het midden van het weekend was er een dienst, daar werden een paar vragen gesteld, één van die vragen was volgens mij iets van wat staat er tussen jou en God nog in. Ik had als antwoord daar op dat ik me vaak schaamde. Je mocht dit dan vertellen aan je coaches, die zouden dan gaan bidden voor je en ze hadden een bijbeltekst voor je, ze hadden aan God gevraagd welke bijbeltekst ze mochten geven. Ze hebben toen voor me gebeden en ze hadden een bijbeltekst die precies op mijn antwoord aansloot. Dat was heel mooi. Toen begon mijn schaamte al steeds meer weg te gaan. Maar was nog niet helemaal weg. En toen ging ik dat jaar ook weer naar sportkampen, daar heb ik God nog beter leren kennen. En dat is toen ook echt het punt geweest dat ik mijn schaamte voor het grootste deel aan de kant kon leggen. Ongeveer toen ben ik ook gaan nadenken over de doop. Maar ik was toen nog niet oud genoeg, dus heb het toen even aan de kant gelegd. Ik heb er toen lang niet echt over nagedacht tot dat ik dit jaar meedeed aan de meiweek. Ik heb daar toen ook weer het verlangen gekregen om te me te laten dopen. Maar twijfelde nog wel, dat kwam omdat ik de vraag had waarom zou ik me laten dopen. Ik heb hier nog heel lang over getwijfeld, zelfs nog terwijl de informatieavond bezig was. Toen kwam het punt dat je je mocht aanmelden om je te laten dopen, ik zat op dat moment nog heel erg te twijfelen. Ik zat die avond naast een vriend van me die er ook was. Ik vroeg toen aan hem of hij zich ging laten dopen en hij zei ja. Ik zei toen dat ik nog twijfelde over waarom ik me zou laten dopen. Toen zei hij tegen mij omdat je Jezus wil volgen en het staat in de bijbel. En dat wil ik dus daarom laat ik me dopen.

Linda Meijer

Een kat in het nauw maakt rare sprongen en een kat komt altijd op zijn pootjes terecht. Dit zijn de twee zinnen/spreekwoorden die God tot mij sprak toen ik twee weken geleden aan hem vroeg wat hij wilde dat in mijn getuigenis kwam te staan. Het omschrijft denk ik precies hoe mijn proces is geweest en hoe ik God hierin gevonden heb.

Tot mijn twaalfde ging ik naar de kerk in ons dorp. Mijn moeder besloot uiteindelijk om met mijn zus en mij hier naar de kerk te gaan. Na een tijdje ging met een vriendin mee naar kring. Ik werd hier met open armen ontvangen en heb dit als heel fijn ervaren. Toch merkte ik dat het mij niet lukte om mij open te stellen en te laten zien wie ik was. Mede hierdoor maakte ik keuzes die mij van God weghielden.

Doordat ik voor mijn opleiding mijn levensverhaal moest schrijven kwam ik erachter dat ik voortdurend leefde vanuit de angst voor afwijzing, de behoefte aan bevestiging en een soort minderwaardigheidscomplex. Dit heeft na jaren geleid tot het punt dat ik niet meer kon voelen, want ja hoe kan je echt voelen als je jezelf blijft verdoven?

Toen ik na lang wachten de keuze maakte om dit met God te delen lukte het mij niet om te spreken. Op dat moment was het alsof iemand tegen mij zei: ‘’Ga maar schrijven’’.

Toen ik begon te schrijven voelde ik langzaam allerlei emoties/gevoelens terugkomen. Ik besefte mij toen dat God mij beter kent dan dat ik mijzelf ken. Ik heb toegegeven dat ik dit niet meer alleen kon en God gevraagd om het over te nemen. Ik merkte dat er rust kwam in mijn lichaam en hoofd. In de afgelopen tijd was het God die mij heeft geholpen om anders naar hem, mijzelf en anderen te kijken. Ik begin nu de vrouw te worden die God gemaakt en bedoeld heeft.

Ik kan nu niet anders dan het oude achter mij laten, samen met Jezus opstaan in een nieuw leven en achter hem aan gaan.

Yack Tholen

Mijn naam is Yack Tholen en ik ben 18 jaar oud.
Als je mij vraagt waarom ik mij wil laten dopen dan hoef ik haast niet na te denken.
Ik wil mij laten dopen omdat ik klaar ben voor een nieuwe stap. Ik ben een lange tijd opzoek geweest naar steun, houvast, een licht punt, een mentor en een veilige haven maar ik ben ook zoekende geweest naar het juiste religie voor mij. Als jij je als kind zijnde nooit veilig hebt kunnen voelen bij je ouders dan zoek je dat gevoel en dat veilige gevoel kreeg ik toen ik hier voor het eerst naar binnen wandelde. Diezelfde avond besefte ik me dat ik me hier wilde aansluiten. Behalve het veilige gevoel heeft de Heer mij ook een aantal bijzondere mensen op mijn pad laten komen op wie ik kan bouwen, mensen die mij stimuleren het goede te doen maar ook om het goede in te zien. Op momenten dat ik erover dacht om er een einde aan te maken bracht de Heer mij rust en luisterde naar mij. Ondanks het feit dat ik veel ben kwijt geraakt, heb ik ook veel mooie dingen mogen mee maken.

Toetreders

Bianca Striesenou

Mijn naam is Bianca Striesenou en ik ben 28 jaar. Ik ben met het geloof opgevoed en daar ben ik mijn ouders heel dankbaar voor. In februari 2016 ben ik gedoopt.

Van 2005 tot en met 2010 ben ik met mijn ouders lid geweest van de VBG. Helaas besloten zij dat we de kerk gingen verlaten. Hier was ik het niet mee eens en ik vond het erg jammer.

De afgelopen jaren ben ik van Groningen, naar Amstelveen, naar Zeeland en weer naar Groningen verhuisd en zijn er ook vreselijke dingen gebeurd. Hele erge dingen. Maar elke keer voel ik mij gedragen.

Ik word gedragen door elke strijd heen. Ik hoef het niet alleen te doen. Ik mag bij Hem komen als ik moe ben. Hij geeft mij de kracht om door te gaan. We kunnen niet alles krijgen wat we willen want Zijn wil geschiedde maar Hij draagt ons er wel doorheen. En niets maar dan ook niets kan mij scheiden van de liefde van God in Christus Jezus, onze Heer.

De afgelopen jaren was het voor mij niet haalbaar om fysiek een kerk te bezoeken. Maar na geen enkele livestream gemist te hebben van de Kingdom Culture diensten en natuurlijk de ochtend diensten kon ik het niet loslaten. Ik voelde dat ik ‘terug’ moest naar deze gemeente. Naar de gemeente waar ik mij ooit zo thuis voelde.

De keus om Jezus te volgen heb ik al gemaakt. Nu maak ik de keus om toe te treden tot de stadskerk. Om hier een levende bouwsteen te zijn.