Een vrouw uit één stuk

Margreeth Mooibroek (58) kampte jarenlang met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, en ging van therapie naar therapie. Op het moment dat ze besloot daarmee te stoppen, liet God haar een andere weg zien. En ze genas. Ze schreef een boek over haar heling: Een vrouw uit één stuk.

Losse delen
“Ik heb heel lang geworsteld met losse delen in mij die gevangen zaten, ” vertelt Margreeth. Door trauma’s in haar jeugd ontwikkelde ze een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS), ook wel bekend als een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, een aandoening waarbij iemand afwisselend meerdere persoonlijkheden kan aannemen zonder dat hij of zij daar controle over heeft. “Door trauma’s in mijn leven had ik mijzelf opgedeeld, me verborgen als het ware”, legt Margreeth uit. “Omdat ik de pijn niet kon dragen.”

Medicatie
Het duurt lang voordat Margreeth dit ontdekt: “In mij was het een warboel. Ik had zelf niet door dat ik gedeeld was, en zelfs mijn artsen kwamen er niet achter.” Ze krijgt allerlei diagnoses, maar geen enkele dekt de lading: “Posttraumatisch stresssyndroom was het laatste etiket dat op mij geplakt werd. Mijn medicatie werd steeds verhoogd, of vernieuwd naar medicatie met een nog zwaardere demping.”

Therapie
Jarenlang volgde Margreeth allerlei therapieën. “Ik had pijn in mijn hart, in mijn ziel, maar het was alsof ik er niet uit kon komen. Alsof ik in een cirkel liep, “blikt ze terug. Als niks lijkt te helpen, besluit ze dat ze maar moet leven met hoe ze is. Ze stopt met alle therapie. Juist dan laat God haar een andere weg zien: een weg van gebed. “Ik moest in het diepe stappen en Hem vertrouwen. Dat was heel eng! Maar wat had ik te verliezen?”

Vertrouwen
Margreeth kiest, heel bewust, om genezing te zoeken door gebed. Ook al weet ze niet hoe dit zal uitwerken. Nu ze terugkijkt zegt ze: “De reis naar mijn genezing was lang. Aan het begin wist ik niet hoe het einde zou worden en ik wist niet waar ik langs zou gaan. Maar het eerste dat Jezus liet zien aan mij en mijn persoonlijkheden was: ‘Vertrouw Mij maar. Ik ben te vertrouwen!'”

Veilig
Aan die woorden houdt Margreeth zich tijdens het genezingsproces vast en langzaam groeit haar beschadigde vertrouwen. “Wat er ook gebeurde, steeds bevestigde Hij me weer. Ik voelde me steeds veiliger alleen bij Jezus.” Vanuit die veilige basis gaat God op een bijzondere manier aan het werk: “Hij liet me zien op welke plekken mijn pijn zat. Niet allemaal tegelijk. En niet daar waar ik dacht dat Hij zou beginnen.”

Bestemming
“Het blijft voor mij zo bijzonder om te zien hoe Hij het deed,” vertelt Margreeth. “Zo liefdevol en voorzichtig, zo zorgzaam. Zo liet Hij me zien dat Hij me werkelijk kent.” Dat mooie besef wil ze graag delen met anderen: “God heeft voor ieder mens een weg en een bestemming, wat voor moeilijkheden je ook hebt. Niet voor iedereen dezelfde weg, maar in een bepaald opzicht ook weer wel. Elke weg die herstelt en bevrijdt en jou verder brengt naar jouw bestemming, is de weg die je met God loopt. Het is jouw reis met God in deze gebroken wereld.”

Verbinding
Door wat ze zelf heeft meegemaakt, is Margreeth er zeker van: “God heeft een hart vol liefde en wil zich verbinden aan ons en Zijn liefde in ons gieten. Bij Hem is er genezing! Bij Hem mag je zijn. Dat is belangrijker dan welke ziekte ook. Ik wil de moeite en pijn niet wegpraten, want het leven is niet gemakkelijk. Maar ik heb geleerd dat God ons boven alles wil uittillen. Hij wil ons dragen en leiden door Zijn Geest. Hij wil ons veilig laten voelen waar we onveilig zijn. Hij wil onze pijn helen en ons troosten zoals Hij alleen kan. Geen leven is er voor niets! Richt je op mij, zegt Jezus. Waar je ook bent, waar je ook staat.”

Margreeth wil nog één ding zeggen als ze terugkijkt op alle worsteling: “God was erbij. Ook al die jaren dat Hij me nog niet genas en heelde. Hij was bij elke traan, bij elke strijd, in elke pijn. Vanaf het begin wist ik dat ik het verhaal van mijn heling moest opschrijven. God wou dat mijn verhaal, mijn boek er kwam.”

Het boek ‘Een vrouw uit één stuk‘ is (gesigneerd) te koop bij Margreeth Mooibroek en via Scholten Uitgeverij BV.