Fietsen tegen verslaving

Interview Gert

Strijd
Gert doet de opleiding Maatschappelijk werk en dienstverlening. Sinds twee jaar loopt hij stage bij de christelijke verslavingszorginstelling Terwille. “Zo kwam deze fietstocht op mijn pad.”Samen met zijn collega’s fietst hij van 23-25 juni in estafettevorm dag en nacht door heel Nederland. In het team fietsen ook (ex-)cliënten mee. “Dat vind ik mooi”, vertelt Gert. “Als ik één ding heb geleerd in mijn werk, is het om geen ‘verslaafde’ te zien, maar een mens. Iemand die een strijd heeft te voeren in zijn of haar leven. Net als ieder ander. Want elk mens heeft in zijn leven wel een strijd te voeren, toch? We doen deze fietstocht met z’n allen. Het is mooi om te ervaren dat je er kunt zijn voor een ander.” Dat geldt voor Gert als hulpverlener, maar dat geldt ook voor de teamleden die te maken hebben gehad met verslaving: “Samen kun je afzien tijdens de tocht en help je elkaar er doorheen.”

De Kuip
Een goede training is het halve werk, dus Gert heeft al heel wat kilometers in de benen: “Ik train nu zo’n 3 tot 4 keer per week. Mijn eerste sport is (zaal)voetbal, maar in de zomer is fietsen een goede tweede.” Hij heeft er ook al een aantal teamtrainingen opzitten. Zo konden de minder ervaren fietsers van het team alvast wennen aan het fietsen in een groep.
De Cycle for Hope begint op 23 juni, vertelt Gert: “We stappen op bij verslavingszorginstelling De Hoop in Dordrecht. In estafettevorm fietsen we langs de grenzen van Nederland, langs de afsluitdijk, over de Grote Markt in Groningen, tot aan de Cauberg onderin Limburg en dan via Noord-Brabant en Zeeland weer terug naar Dordrecht.” Gert verheugt zich – als fanatieke Feyenoord-fan – het meest op de etappe door Rotterdam: “We komen gewoon strak langs De Kuip!”

benefietdinerBenefietdiner
In totaal fietsen er vijftien teams mee. Het idee is dat elk team ongeveer 10.000 euro aan sponsorgeld meebrengt. Om genoeg geld bij elkaar te krijgen organiseert het team van Gert een bijzonder benefietdiner: op 20 juni kun je voor 35 euro komen eten bij Eeterie De Globe aan het Akerkhof in Groningen. Je krijgt daar een heerlijk 3-gangendiner inclusief drankjes voor en steunt hiermee ook nog eens het goede doel. “Een van onze teamleden vertelt die avond zijn verhaal. Bijzonder om te horen hoe hij van zijn verslaving af is gekomen”, vult Gert aan.

Sponsoren
Gert zegt tot slot: “Ik hou er eerlijk gezegd niet van om sponsors te zoeken. Eigenlijk sta ik sowieso niet zo graag in de belangstelling, maar voor dit doel heb ik het wel over. Ik weet dat het geld goed terecht komt. Dus hierbij een oproep om lekker te komen eten voor het goede doel. En als je niet kunt op 20 juni, dan mag je natuurlijk ook gewoon geld doneren!”

aanvullende informatie