Marathon met meerwaarde: Lica rent voor ontspanning van anderen

Lica Wijma (40) heeft twee grote passies: God en hardlopen. Anderhalf jaar geleden ontdekte ze hoe mooi het is om die twee dingen te combineren door tijdens haar hardlooprondjes bewust te genieten van Gods schepping. Lica startte klein, maar haar ambities zijn inmiddels gegroeid: in november loopt ze de marathon van New York. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. Want met haar deelname haalt ze geld op voor het goede doel.

Bewegen in de natuur

“Anderhalf jaar geleden deed ik met een vriendenclubje mee aan de vier mijl van Groningen,” vertelt Lica. “Ik dacht van te voren: leuk voor een keertje, maar hier houdt het wel op. Totdat ik ontdekte wat het bewegen in de natuur met me deed. Als ik hardloop kom ik op de mooiste plekken. Ik zie de lammetjes, de ganzen in het water. Al die geuren en kleuren, daar word ik blij van. Ik geniet volop van hoe mooi God alles heeft gemaakt.”

Met God naar de finish

Dat ze ooit een marathon zou gaan lopen, had ze echt niet bedacht. Maar door het rennen en genieten werd de afstand die ze af kon leggen steeds groter. Inmiddels traint Lica vijf keer per week, om zich lichamelijk goed voor te bereiden op de marathon. Tegelijk zegt ze ook: “Ik wil niet op eigen kracht lopen, dan geef ik het voor de eindstreep waarschijnlijk op … Ik wil het samen met God doen. Dat geeft mij rust en vertrouwen dat ik de finish haal.”

Samen beleven

De support van haar man en beste vriend Johan helpt ook mee. “Hij zei: als jij hieraan mee gaat doen, wil ik natuurlijk niet achterblijven”, vertelt Lica. Dus ook Johan schreef zich in voor de New Yorkse marathon. “Heel mooi en verbindend om dit samen te beleven”, zegt Lica. “We willen samen over de finish.”

Meer dan deelnemen

Het hardlopen brengt Lica dicht bij God. “Tijdens het lopen ben ik vaak met Hem in gesprek en kom ik tot de beste ideeën”. Zo ontstond ook Lica’s verlangen om de marathon niet alleen voor zichzelf te gaan lopen. “God zei tegen me: waarom haal je niet meer uit je deelname?” Zo bedacht Lica het plan om haar sportieve prestatie te combineren met haar andere passie: mensen helpen.

Hart voor anderen

Als hulpverlener bij Terwille Verslavingszorg is Lica veel in contact met mensen die weinig geld hebben. Lica vertelt: “Ik werk nu acht jaar bij Terwille en kom dagelijks in aanraking met mensen met een verslaving en vrouwen die in de prostitutie werken of daaruit zijn gestapt. Ik zie en hoor hun nood, mijn hart gaat naar hen uit.”

Nooit op vakantie

Mensen die weinig te besteden hebben, geven hun geld uit aan noodzakelijke dingen zoals eten en kleding en niet aan uitjes, weet Lica. Laatst vertelde iemand haar bijvoorbeeld dat ze dat ze zelfs nog nooit in haar leven op vakantie was geweest. Haar ouders hadden er geen geld voor en zelf zat ze ook al jaren in de schuldsanering.

Een simpel kopje koffie

Lica benadrukt: “Het zijn vaak krachtige mensen, die hard moeten knokken in het leven omdat hun omstandigheden zwaar zijn. Om verschillende redenen komen deze mensen structureel tekort. Maar dat betekent niet dat ze geen ontspanning verdienen.” Juist door hen een uitje of ander moment van ontspanning aan te bieden, wil ze hen laten voelen dat ze de moeite waard zijn. “Het kan van alles zijn. Van een dagje uit, tot een simpel kopje koffie, van een rondje op een rondvaartboot tot een uurtje sporten: net waar iemand blij van wordt”, legt Lica uit.

Meer weten?

Kijk op: www.inactievoordehoop.nl/actie/lica-wijma