Mondkapjes-memory

Laatst heb ik iets gedaan wat ik nog nooit eerder heb gedaan.We waren – na drie maanden- op afstandsbezoek  bij onze kinderen die in Duitsland wonen. Iedereen van het gezin was aan het wandelen en ik zat met de twee oudste kleindochters in de kamer. Ze gaven te kennen dat ze zo graag wat met me wilden doen, gezellig. Natuurlijk wilde ik dat ook graag. Ik ben dol op de kleinkinderen en op spelletjes.

Toen we besloten hadden dat we memory wilden doen, kwam het virus-probleem om de hoek kijken bij de dames: ”Dan komen die kaartjes in onze handen en in die van oma en dan kunnen we besmet raken en als we te dicht bij elkaar zitten ook.” De dames bleken echter inventief: “Dan doen we toch handschoenen aan en mondkapjes voor?”. Gelukkig had ik uit voorzorg- we gingen immers naar Duitsland, waar de regels strenger zijn- een mondkapje meegenomen. En dus deden we de mondkapjes voor, trokken we de handschoenen aan en speelden twee keer afstandelijke mondkapjes-memory aan hun mega-brede tafel.

Niks mis mee, dus. Voor elk probleem is wel een oplossing voorhanden als je een creatieve geest hebt. Nu is het mondkapjes-memory natuurlijk maar een piepklein voorbeeldje, maar we zien aan alle kanten en op heel veel terreinen nieuwe initiatieven en inventieve alternatieven voorbij komen. “Hoe komen ze erop”, zeggen we soms vol bewondering tegen elkaar  als we zien hoe creatief mensen omgaan met bepaalde situaties. Om er soms meteen achteraan te zeggen: ”Hoe komen we er weer af?”. Van het virus dan.

Het virus vermindert weliswaar ,maar is nog niet verdwenen  en gevreesd wordt voor een tweede uitbraak die misschien nog vernietigender is dan de eerste. Het scenario is niet bekend bij ons mensen. God alleen weet hoe het verder zal gaan. Hij alleen heeft de hele wereld in Zijn almachtige hand. De vijand kan rondgaan als een briesende leeuw, maar als God ‘stop’ zegt, kan hij niets meer doen.

Waarom deze pandemie dan toegelaten wordt? Niemand die het weet, alleen God weet het. Zeker is dat Hij van ons houdt, dat er niets gebeurt buiten Zijn wil om en dat Hij alle dingen doet meewerken ten goede voor hen die Hem volkomen toegewijd zijn. Ook als de omstandigheden miserabel zijn. Ook als je eenzaam of angstig bent of als je mondkapjes-memory moet spelen, terwijl je niks liever wilt dan knuffelen met je kleindochters waar je stapelgek op bent.

God is een God van verre én van nabij. Bij Hem zijn we welkom zonder mondkapjes en handschoenen.  Door Zijn kostbaar bloed zijn wij gereinigd en mogen we – helemaal ontsmet- tot Hem komen en ons door Zijn liefdevolle nabijheid laten omarmen en bemoedigen. Hij draagt ons erdoor heen. Hoe heerlijk is dát!

 

Gerry Buitenwerf