Peter & Kelly Passchier

Peter & Kelly Passchier wonen en werken met OMF International in de noordelijkste provincie van Thailand, in de provinciehoofdstad Chiang Rai. Zij hebben drie zoons Lukas (2006), Emmet (2009) en Danai (2011).

Peter & Kelly werken aan het beschikbaar maken van goede materialen voor discipelschap en stimuleren discipelschapsbewegingen onder het Noord-Thaise volk (de Tai Joean) en mobiliseren gebed voor de Tai Joean, zowel binnen als buiten Thailand. Er is op dit moment een huiskamergemeente en een startende geloofsgemeenschap in een fitnesscentrum, dat door een aantal collega teamleden wordt gerund. Peter en Kelly richten zich, naast de contacten in de buurt, met name op de Thaise gezinnen op de internationale school. Peter en Kelly geven ook allebei Engelse les, zowel aan Thaise ouders als Thaise leerkrachten op de internationale school, waarop hun jongens ook zitten, maar ook veel Thaise leerlingen. Daarnaast is Peter op vrijwillige basis leider van het ICT-team op de internationale school van Chiang Rai.

Thailand heeft 70 miljoen inwoners, de meesten spreken de Thaise taal. Het Boeddhisme is de meest voorkomende levensovertuiging onder de Thaise bevolking. Slechts 0,7% van de Tai is christen.

Noord-Thailand heeft 6 miljoen inwoners en deze inwoners spreken zowel (Noord-) Thais als andere Tai talen. Daarnaast leven er diverse andere bevolkingsgroepen en bergstammen in deze regio, die andere (niet-Tai) talen spreken. Ook in Noord-Thailand is het Boeddhisme het meest voorkomend. Hier is 0.5% van de Noord-Thaise bevolking christen. Voor de niet-Tai volken geldt dat 4% van hen christen is.

Het favoriete eten in Thailand is rijst met prutjes, o.a. curry. In Noord-Thailand is dat vergelijkbaar, maar geven ze de voorkeur aan kleefrijst met prutjes.

Getuigenis

Peter & Kelly hebben God het afgelopen jaar aan het werk gezien in het brengen van herstel in hun kinderen, nu ze op school in een gemeenschap zijn waar Jezus centraal staat. Ook hebben ze samen met God onverwachte vaardigheden ontwikkeld nu hun levens een verschuiving in mogelijkheden hebben door corona.

Hoe ziet het dagelijkse leven voor Peter en Kelly er uit?

Peter eet ’s ochtends ontbijt met gekruid gehakt of curry, Kelly en kinderen geven de voorkeur aan kleefrijst met vleesspiesjes of rijstpap met gehakt. Het belangrijkste vervoermiddel van Peter is de scooter en Kelly gebruikt meestal de auto met de kinderen.

Het mooiste van Peter en Kelly’s leven als zendelingen in Thailand is het navolgen van God en het luisteren naar Zijn stem. Dit is niet alleen hun roeping, maar ook iets dat ze dagelijks mogen uitwerken in hun werk.

Het meest afzien voor hen nu zij zendeling zijn, is dat zij bijna nooit bij familie en oude vrienden kunnen zijn.

Leven in een andere cultuur brengt regelmatig (grappige) misverstanden met zich mee. In de communicatie met lokale mensen in het land kun je elkaar gemakkelijk verkeerd begrijpen. Toen Peter en Kelly een gezondheidsverklaring moesten ophalen bij een ziekenhuis (een bairaproongpet oftewel blad-garantie-medisch), spraken zij dit uit als ‘bairaproongpeet’. Door het personeel werd vervolgens vriendelijk bevestigd dat het om een ’bairaproongpet’ ging. Bairaproongpeet betekent namelijk blad-garantie-sexe, oftewel een garantie van je geslacht! 😀 Een klinker-verwarring, ee tegenover e… Gelukkig begreep het personeel hen goed, anders had het heel wat grappiger kunnen zijn!

Op een ander moment in een ander ziekenhuis, vroeg Kelly wanneer de (rijst)pan zou komen in plaats van de dokter! Moh en moh, de eerste met uitroepteken-intonatie, de laatste met vragende intonatie, een klassieke toon-fout, die veel wordt gemaakt door buitenlanders die de Thaise taal leren.

In zendelingenkringen is de verspreking van ‘poejingjai’ beroemd: poe[uitroep]jing[uitroep]jai[laag] betekent allerhoogste God, maar poe[uitroep]jing[vragend]jai[laag] betekent grote vrouw! 🙂

Peter en Kelly worden in Nederland en binnen de Stadskerk vertegenwoordigd door hun thuisfrontteam. Daarin zitten Bert & Tjitske Geuchies, Amadeus & Imie Blaauw en Rennie Dantuma. Je kunt de TFT van Peter en Kelly bereiken via tft@passchier.net

Voor meer informatie over Peter en Kelly en hun bedieningen, neem een kijkje op deze websites: passchier.net / godat.workomf.org/thailand/north-thailand/peter-kelly-passchier