Samen dienen door talenten in te zetten voor Zijn Koninkrijk.

Hij: “Geloven doe je met je hart, niet met je hoofd”
Zij: “Mijn hart gaat uit naar mensen die gebroken zijn”

Hij gek op zijn gezin, techniek, zingen, mensen en bovenal op God. Zij: gek op haar gezin, techniek, zingen, mensen en bovenal op God. Samen vormen ze een geweldige match: Theo en Nanda Bouwman, uit Zuurdijk. Ze genieten elke dag van het uitzicht vanuit hun keukenraam, van elkaar, van hun vier kinderen en van de dingen die God in hun leven heeft gedaan. En dat is niet weinig.

Niet gezien en gehoord

Neem nu Nanda: ze bracht haar jeugd door op een boerderij bij Niehove in een Gereformeerd synodaal gezin. Ze voelde zich vaak niet gehoord en gezien en ontwikkelde ten gevolge daarvan een slecht zelfbeeld. “Ik had het idee dat mijn mening er niet toe deed. Dan ga je jezelf isoleren en word je onzeker en faalangstig”. Op haar twintigste emigreerden haar ouders naar Canada en ging zij wonen bij familie in Zuidhorn. Na een opleiding werktuigbouwkunde algemeen volgde ze de opleiding tot automonteur aan de MTS. Ze ging stage lopen in Canada en speelde met de gedachte ook te gaan emigreren. Ze ontmoette Theo en dat klikte zo goed dat ze besloot haar emigratieplannen te laten varen.

Aanraking van God

Het geloof speelde altijd al een rol in haar leven, maar tijdens de puberteit zette ze zich tegen het geloof af en zag ze er het nut niet van in. In 1996 veranderde dat. Haar ouders vertrokken naar Canada, zij ging naar Opwekking en volgde een workshop over de Heilige Geest. Daar kreeg ze een aanraking van God. “Dat gaf me een extra push. Ik wilde achter God aan”. Ze deed belijdenis en liet zich na haar huwelijk dopen in een gemeente in Buitenpost.

Rode draad 

Theo groeide op als enig kind in een hervormd gezin in Zuidhorn en had een gelukkige jeugd. Op 7-jarige leeftijd begon er al een geloofszaadje in hem te groeien. “Geloven doe je met je hart, niet met je hoofd. Als er iets gebeurde wat niet klopte was het meer mijn hart wat pijn deed dan mijn hoofd. Ik kwam soms op plekken waarvan ik wist, dat ik er niet moest zijn. Op die momenten ging mijn hart spreken. Dat was waarschijnlijk de Heer. Ik zie steeds die rode draad in mijn leven”.

Vertrouwd, gelijk goed

Ook hij ging de technische kant op. Hij had een goede band met zijn ouders, maar besloot op een gegeven moment zelf naar woonruimte om te zien. Hij vond een woning in Zuurdijk, ging aan het verbouwen en trok in het huis. Hij was tevreden met zijn leven, ging zaterdags met vrienden op stap en ontmoette tijdens een van de avonden van de Christelijke Plattelands Jongeren Nanda. “Het was liefde op het eerste gezicht, voelde vertrouwd, gelijk goed”. Ook bij haar was dat het geval. Toen Theo eens naar haar mening vroeg over iets wat zijn huis betrof was ze geëmotioneerd. Ze was niet gewend dat haar mening er iets toe deed. Theo gaf haar het zelfvertrouwen terug wat ze nodig had. En door haar ging het geloof voor hem steeds meer leven. Ze besloten: “Als we gaan trouwen gaan we samen naar een gemeente”. Dat werd de Gereformeerd synodale gemeente van Ulrum, waar Nanda lid van de kerkenraad werd.

Doop

Op een gegeven moment kreeg Nanda het idee dat God wilde dat ze zich liet dopen. Ze vroeg de dominee, maar hij weigerde omdat hij het niet kon maken tegenover zijn gemeente. Wel zijn er een paar leden van de kerkenraad mee geweest naar haar doop en kregen ze ook positieve reacties. Nanda bleef haar tijd in de kerkenraad uitzitten. Theo was weliswaar lid van de kerk, maar kon geen functies bekleden, omdat hij geen belijdenis had gedaan. Dat was volgens de dominee makkelijk te verhelpen: ”Even snel belijdenis doen”, luidde zijn voorstel. “Nee, zo werkt het niet”, zei Theo. Na de doop van Nanda besloten ze naar een andere gemeente te gaan. Dit verliep zonder problemen. In 2010 is Nanda lid van de VBG geworden, na de geboorte van de jongste zoon. Theo was nog niet zover: ”Ik kon Jezus maar niet op het rijtje krijgen”. Bij de Alpha-cursus was nog plek voor 1 persoon. Hij besloot de cursus te gaan volgen en “daardoor kreeg ik zicht op Jezus. Ik was de laatste die in de Stadskerk aan de Snelliusstraat gedoopt ben”.

Overspannen 

Een paar weken na zijn doop werd hij overspannen: ”Ik werd bepaald bij Jezus, bij de 40 dagen in de woestijn. Ik brak toen het tot me doordrong dat ik altijd maar doorging en alles zelf in de hand wilde houden. Dan loop je op een gegeven moment dood.” Hij kwam in een hulptraject en voerde goede gesprekken met een christelijke psychologe. Daarna ging het weer goed met Theo, tot hij betrokken was bij een zwaar ongeval op het werk. “Ik bad om hulp en kreeg rust. Ik genas, maar mijn stem werd steeds slechter. Ik was eerste tenor bij een vocaal mannenensemble maar moest stoppen met zingen”.

Klusteam 

Hij heeft echter andere talenten die hij gebruikt voor het werk van God: naast zijn werk bij Engie als senior beheertechnicus bij een grote opdrachtgever in Heerenveen is hij installatieverantwoordelijke voor de elektrotechnische installatie van het gebouw van de VBG. Eens per maand komen acht tot tien mensen, zowel leden als niet-leden van de gemeente, in de kerk bijeen om klussen op technisch gebied uit te voeren.Ook zoon Thijs, bijna 13 en Sven van 10 zij  erg handig en helpen wel eens mee. Verder heeft Theo al jaren een technische taak bij Opwekking, waar hij anderhalve week voor en een week na de conferentie druk mee is.

Pastoraat 

Nanda, die momenteel als postbezorger werkt, heeft de tweejaarlijkse bijbelschool Royal Mission gedaan en is nu aangesloten bij Vrijheid en Herstel in Drachten als co-counselor. Haar diepste verlangen is om mensen dichter bij God te brengen. Ze zit in het pastorale team, is pastoraal coach en verlangt naar een pastorale functie binnen Opwekking. Haar hart gaat uit naar mensen die gebroken zijn. Zelf weet ze wat onzekerheid, faalangst en andere problemen met je kunnen doen, maar ook weet ze van de herstellende kracht van Jezus. Ze was invalster bij het muziekteam en zingt momenteel niet, maar ze hoopt dit wel weer te gaan doen. Wie haar op het podium van de gemeente hoort zingen met haar prachtige stem ziet een krachtig, blij Koningskind getuigen van haar Verlosser die ze samen met haar man mag dienen door hun talenten in te zetten voor Zijn Koninkrijk.

Gerry Buitenwerf