Hoe is het nu met… Jonathan Eilander

Vanaf een vol week- programma ging de dagbesteding van de 29- jarige Jonathan Eilander –die slechtziend is en lijdt aan een vorm van autisme- door de komst van het Covid19 –virus naar niks. Bezig met een pittig herstelproces na een psychisch dieptepunt kwam Jonathan na een verblijf van zeven weken weer thuis. Zijn thuiskomst werd overschaduwd door het corona-virus en dat niet alleen doordat zijn dagen niet meer werden gevuld, maar ook door angst. Hij had het moeilijk, maar merkte dat God hem rust gaf.

In de zomer ging hij met vakantie naar Texel. Op een nacht hoorde hij een stem die tegen hem zei, dat hij tot 15 juni op Texel moest blijven. Dit lag niet in zijn bedoeling, maar hij gehoorzaamde de stem en vroeg een verlenging van zijn vakantie aan. Daarna kreeg hij een mail dat er een plek voor hem was in een woonvorm voor begeleid wonen op Texel en werd hij uitgenodigd voor een oriëntatiegesprek op…jawel: 15 juni. Hij kreeg twee weken de tijd om alles rond te krijgen en dacht: dat lukt nooit. Het lukte wel. God gaf hem ook hierin rust. Er volgde een intakegesprek en een proefverblijf van een week en beide verliepen positief. Sinds oktober woont Jonathan nu met veel plezier op Texel.

Hij mist het samenzijn met medegelovigen, maar de drukte in de winkelcentra mist hij niet en het hebben van minder verplichtingen geeft ook minder prikkels. De angst voor het virus steekt soms nog wel de kop op. Dan komt de onrust weer naar boven, maar hij krijgt EMDR- therapie om dat te verwerken en hij merkt dat God bij hem is en dat maakt hem rustig. Hij krijgt bemoedigingen door het weten dat God bij hem is en dat hij mag zijn zoals hij is.

‘Ik sta meer bewust stil bij de kleine dingen en geniet meer van de dingen die nog wél kunnen, zoals wandelen, naar het strand gaan en plezier maken met mijn huisgenoten. Ik merk ook dat God me woorden en rust geef als ik moeilijke gesprekken voer of een brief moet schrijven. Ik heb een bewogen jaar gehad. Het was niet altijd gemakkelijk, maar er zijn ook veel goede dingen met me gebeurd’, aldus Jonathan.

Interview door: Gerry Buitenwerf
Wil je ook je verhaal delen? gebuitenwerf@live.nl

Waarom deze wekelijkse interviews, wat houdt het in? Lees hier meer over de rubriek ‘Hoe is het nu met…?’