Christmas Experience

Onlangs werd ik geraakt door een uitzending van “The Christmas Experience” van Family7. In de serie is een scene waarin een imponerende soldaat te paard van het Romeinse leger de mensen opdraagt dat ze zich moeten laten ‘registreren’. Dat was een moeilijke opdracht voor Josef en Maria. Het betekende een lange reis, waarin Josef geen inkomsten had en bovendien was Maria hoogzwanger. Ze moeten zwichten voor de dwang en verplichting van bovenaf.

 

Ook ik ervaar onvrijheid en vraag me af waartoe ik nog verplicht word. Het verhaal van Josef en Maria bemoedigt me, omdat het verhaal van God dwars door alle regels opgelegd door mensen heen doorgang vindt. Het wordt er niet gemakkelijker op voor Josef en Maria. Eenmaal in Bethlehem gaan er geen deuren voor hen open, terwijl de bevalling aanstaande is. Zoals de serie uitlegt, moeten ze menselijkerwijs wel gedacht hebben dat alles fout ging.

 

Moest hun belofte in vervulling gaan in een vieze stal zonder voorzieningen? Waar was God? Ik leer twee nieuwe dingen uit het kerstverhaal: Eén: Gods heilsplan is niet te stoppen, wat mensen ook bedenken; daarop mag ik/mag jij vertrouwen! Twee: Als de omstandigheden bagger zijn, verwacht dan je Koning. Hij zal zeker komen!

 

Clarie