Doopdienst 17 april 2022 – Centrumlocatie

Dopelingen

Ilse Boersma

Een aantal weken terug kreeg ik de liefdesbrief van God opgestuurd van mijn moeder. Misschien ken je deze brief wel of misschien niet. Maar ik zou je aanraden om deze brief eens op te zoeken en te lezen, het is echt prachtig en raakte me zo erg toen ik hem las dat ik graag (als belijdenis) een reactie zou willen geven op deze brief. Een liefdesbrief van mij aan God dus. Een brief waarin ik vertel waarom ik voor God kies en wat hij betekent voor mij in mijn leven. Uiteraard weet God al wat ik heb opgeschreven en wat ik denk, maar ik lees hem graag voor jullie voor. Misschien niet de reguliere manier van belijden maar daar houd ik wel van.

Lieve Heer,

Hier sta ik dan voor een volle kerkzaal, maar toch voelt het alsof ik alleen naar u spreek. Eerst dacht ik dat u niet bestond en de verhalen in de Bijbel meer een moraal waren en niet echt gebeurd. Maar onder het mom ‘wie zoekt zal vinden’ ben ik mij de afgelopen jaren gaan verdiepen in u en in de Bijbel. Ik heb mogen merken dat u er altijd bent, waar ik ook ga of sta. En als ik om mij heen kijk zie ik u in alles, in de natuur en de mensen om me heen. U kent mij door en door, u weet alles van mij. Tegen u durf ik ook alles te zeggen, bij u ken ik geen schaamte. Waar mensen je pijn kunnen doen en je kunnen verlaten, doet u het tegenovergestelde. U troost mij als ik verdriet heb en u bent en blijft altijd bij mij wat er ook gebeurt. Want u bent de oneindige liefde.

Ik laat mij vandaag dopen niet om anderen te laten zien dat ik gedoopt wil worden, maar om u te laten zien dat ik samen met u wil leven.

U bent voor mij een vader en een vriend, voor u alleen laat ik mij dopen.

Liefs,
Ilse

Meyke Hendriks

Hallo allemaal! Ik wil iedereen bedanken die gekomen is om getuige te zijn van deze belangrijke gebeurtenis. Voor de mensen die mij nog niet kennen zal ik mij kort voorstellen. Mijn naam is Meyke Hendriks en ik ben 24 jaar oud. Ik ben opgegroeid in Friesland, in Sloten, en sinds 2 dagen woon ik in Groningen! Ik zit in het afstudeerjaar van mijn opleiding voor diëtist aan de Hanzehogeschool.

Ik ben opgegroeid in een liefdevol gezin waar het geloof centraal staat, daar ben ik mijn ouders dankbaar voor. Ik ging als kind naar een christelijke basisschool en samen met mijn vriendinnetje Marije Walinga ging ik met veel plezier naar de zondagschool in een Evangelische Gemeente in Sneek. Ook ging ik vaak naar christelijke evenementen als Opwekking en EO-jongerendag.

Toch ervaarde ik het geloof niet altijd als iets positiefs. Veel christenen waren zo vreugdevol en vol passie voor Jezus en ik voelde dat niet. Ik dacht vaak ‘ik zal hier wel te nuchter voor zijn’. Ik had altijd veel vragen, twijfels en kon vaak boos zijn op God. Ook voelde het alsof ik niet kon voldoen aan alle ‘eisen’ van God. Dit maakte dat ik een lange tijd nauwelijks met het geloof bezig was. Ik hield mij met hele andere dingen bezig dan het geloof. Een aantal maanden terug gebeurden er veel nare dingen in een korte tijd. Ik was daardoor heel gestrest en ongelukkig. Ik heb thuis geleerd dat ik altijd kan bidden tot God. Dit deed ik en ik ging actief op zoek naar Hem. Ik ging naar de Stadskerk centrumlocatie en daar voelde ik de liefde van God. Ik ben een persoonlijke relatie aangegaan met Hem en dat heeft mijn leven veranderd. Die vreugde die ik eerder niet ervaarde, ervaar ik nu wél. Hij heeft mijn gebeden verhoord en mij voorzien van een nieuwe woning, een nieuwe vriendenkring in de Stadskerk, een Small Group met lieve vriendinnen en nog veel meer.

Ik laat mij dopen omdat ik Hem wil volgen. Mijn verlangen is om nog dichter bij hem te komen en om te ontdekken wat zijn plan is voor mijn leven en hoe ik Hem kan dienen.

Sil Wijbenga

De meeste dingen in mijn geloofsleven leken een beetje vanzelf te gaan, maar toch was de keuze voor de doop op één of andere manier wat lastiger. Al mijn vrienden lieten zich dopen, maar ik deed dit als enige niet. Het was op een gegeven moment zelfs zo dat dit een grap binnen mijn vriendengroep begon te worden. Als er een oproep voor de doop werd gedaan keken al mijn vrienden met een vragende blik naar mij: “Moet jij niet even onder water?” Toch koos ik er telkens voor om dit niet te doen. “Ik kies wel een random sloot waar ik mij wil laten dopen”, zei ik bijvoorbeeld tegen mijn ouders.

Totdat ik naar de Elevate conferentie ben gegaan eind november. Vanaf de eerste seconde voelde ik mij daar zo thuis. Een paar uur na de conferentie schreef ik het volgende in mijn notities: “Je hebt in elk leven wel een aantal gebeurtenissen die je leven veranderen. Ik denk dat ik dat net heb meegemaakt.” Sindsdien ben ik bijna elke week naar de kerk geweest. Terwijl ik de jaren hiervoor echt geen zin meer in de kerk had. Twee weken later schreef ik nog eens in deze notitie: “Ik heb mij ineens opgegeven voor een infoavond over de doop. Na twee diensten in de Stadskerk ben ik helemaal om: Ik heb een plek gevonden waar ik mij wil laten dopen. Ik ga nog naar een infoavond om kritische vragen te stellen, maar eigenlijk weet ik al wat er gedaan moet worden: Ik moet mijn keuze voor God kenbaar maken, vooral voor de Geestelijke wereld.

Jezus is merkbaar bezig in mijn leven, hoor ik van mijn omgeving en zelf merk ik dat ik van binnenuit aan het veranderen ben. Ik mag in mijn hele zijn, God de totale overgave geven. Ik laat mij dopen, omdat ik nu pas echt ten diepste besef wat Jezus gedaan heeft: Jezus is voor mij aan het kruis gegaan en al mijn fouten uit het verleden, maar ook zeker uit de toekomst, heeft Hij op Zich genomen! Ik mag een vrij kind in Hem zijn!

James Zhang

Jesus is the way, the truth, and the life, the light of this world, the Lord of lords, the King of kings, our Savior. This list can continue. I believe the most important fact from nonbeliever to believer is to receive the divine mercy from God the Father. The Christ first came as a Servant to take away the sins of human beings, and used His own blood to cleanse our sins. Of course, for the second coming, He will be the King and the Judge.

Jesus has changed my life? This has been reflected by several aspects. To begin with, humble myself. I used to be a rather stubborn person; I gradually realized stubbornness is a terrible sin, exactly described by the prophet Samuel. Secondly, to change my previous carnal life. After reading Bible time after time, I have gradually realized the carnal life, though satisfying the fleshly lust, is not healthy at all. Thirdly, be more respectable to other human beings, because we are all created by God using His own image. Fourth, form the habit of praying. Jesus said: ask and you shall be given. Fifth, job and life meaning. I have realized that as king Solomon said: vanity, vanity, all is vanity. The life without God is vanity.

The reason why I want to be baptized? Simply one word: salvation. I believe what Jesus said: No one shall see the Kingdom of God without being baptized through water and Holy Spirit. Therefore, I always think baptism (both through water and Holy Spirit) is a key.

I hope that the Lord’s Holy Spirit can lead me on the right way and guide me all the time, keeping me away from carnal and lustful life as well as all types of temptations. Moreover, I hope that the Holy Spirit can encourage and strengthen me in God’s Word, regardless of what life could be.

Marije Walinga

Hallo allemaal, mijn naam is Marije Walinga en ik ben 26 jaar. Geboren en getogen in IJlst, één van de elfsteden in Friesland. Sinds 2015 woon ik in Groningen, hier heb ik Sociaal Juridische Dienstverlening gestudeerd. Na de studie ben ik blijven plakken in verband met werk. Ik werk nu bij het UWV als reïntegratiemedewerker, dit houdt kortgezegd in dat ik mensen met een uitkering of beperking help aan het werk te gaan met behulp van voorzieningen en/ of trajecten. Dat zijn kort wat feitjes over mij op een rij. Nu even wat meer over mijn keuze voor Jezus en jullie.

Ik ben christelijk opgevoed maar sinds ik ging studeren is mijn geloofsleven pas echt op gang gekomen. Ik ging altijd wel naar christelijke evenementen maar voelde er niet veel bij. Tijdens mijn studie werd ik lid bij NSG waar mijn relatie met God echt werd ontwikkeld. Ik heb mij in 2019 laten dopen in de kerk van mijn ouders, waar ik nog steeds heel blij mee ben. Maar daar heb ik mij nooit echt op mijn plek gevoeld. Door NSG had ik wel een gemeenschap wat ik zag als kerk, waardoor ik het ook wel prima vond. Maar na mijn studentenleven merkte ik dat het een gemis was. Ik ging als student zijnde al af en toe naar de Stadskerk, en wilde hier graag weer heen. Ik heb mij toen bij de community van de centrumlocatie aangesloten. Ik voelde me hier direct op mijn plek. Vervolgens ging ik ook steeds vaker naar de centrumlocatie en dat vond ik ook leuk. Ik merkte dat ik me direct thuis voelde hier, ik kon mezelf zijn en iedereen was (en is) heel hartelijk en open. Ik kwam bij een kring en werd langzamerhand een vaste bezoeker van deze locatie. Mijn relatie met God is sinds ik hier kom nog sterker geworden. Ik heb echt een levendige relatie met God ontwikkeld waarin ik steeds meer zie hoe goed God is voor ons en hoeveel mooier het leven is als je hem toelaat in je leven. De vreugde en het geliefde gevoel is op geen andere manier te vervullen. Ik merk echt dat ik oplaad als ik hier ben, mij prettig voel en dat geloof blijft groeien. Ik voel me gewoon helemaal thuis. Daarom zou ik graag lid willen worden en bouw ik graag verder mee aan deze leuke kerk!