Doopdienst 18 juni 2023 – hoofdlocatie

Dopelingen

Clare Jackson

God was op jonge leeftijd al in mijn leven. Via de bijbeljuf, die iedere maandagochtend, in groep 2 uit de kinderbijbel voorlas. Hier begon mijn band. Vanaf mijn twaalfde liep ik weg van huis, ben een weekje terug geweest, en er weggekomen met een hersenoperatie omdat mijn moeder het nodig vond op mijn hoofd te stampen. Dit betekende een blijvend aangezichtsverlamming (Nee, ik knipoog niet de hele dag, één oog knippert niet mee). Ik ben alleen, in de opvanghuizen, hersteld met de krammetjes nog in mijn hoofd, zonder tv, radio, bezoek, post, telefoontjes: niks. Ik was het gewend alleen te zijn vanaf mijn 12e: met kerst moest er personeel geregeld worden voor mij, want ik bleef alleen achter: ieder weekend, kerst, oudjaarsavond: ik was altijd alleen. Geen vrienden, want ik verhuisde vaak, werkte, want ook de kinderbijslag kreeg ik niet, sportte 6x per week, haalde goede cijfers op school, en zei TOEN nog niet zoveel. .. ze waren me vergeten. Tóch was ik NIET alleen. Ik wist dat Jezus mijn familie was, en extra over mij waakte. Dit heb ik in wonderen mogen ervaren waardoor ik nog leef, en mag functioneren zoals ik nu functioneer. Het is teveel om op te noemen: maar de Here Jezus is altijd sterk aanwezig geweest in mijn leven. Maar er werd ook getrokken door de ándere kant, waardoor bij het lezen van de bijbel, de woorden veranderd werden naar het kwaad. Waar ik eerst een vraag kon stellen door de bijbel op een willekeurige bladzijde open te slaan voor advies, werd ik bang voor de bijbel: hij belandde met een klap uit mijn kast aan de andere kant van de badkamer. Hier wist ik dat ik mij moest laten dopen. ik weet dat God het zo voor mij wil: Hij is iets met mij van plan, en daarvoor moet ik hier zijn. Ik heb verkeerde keuzes gemaakt in het verleden. Uit angst, eenzaamheid. Nu ben ik klaar om te leven zoals het voor mij en mijn kinderen bedoeld is.

Peter Schaap

Ik heb het geluk gehad om te mogen opgroeien in een familie waar ik heb kunnen zien waar het geloven in Christus voor staat. Op jonge leeftijd ervoer ik dan ook al Zijn liefde en trouw en wist ik dat ik niet alleen voor stond, en Hij er altijd voor mij zou zijn als ik hem nodig had. Tijdens mijn pubertijd en mijn 20e jaren heeft mijn levensstijl, de keuzes die ik maakte en mijn interesses ervoor gezorgd dat ik de aanwezigheid van onze Vader vergeten was. Ik die periode was hij er altijd voor mij ik zag het alleen niet meer. Hij gaf nog steeds raad, beschermde mij en gaf mij altijd de keuze om het juiste te doen. De onvoorwaardelijke liefde die ik voelde tijdens de geboorte van mijn kinderen is het punt geweest waarop ik het leven anders ben gaan bekijken, en beter zag waar het leven om draait. Ongeveer 3,5 jaar gelden zat ik in mijn achter tuin en voelde me moe en zat niet lekker in mijn vel. Vanuit het niets sloot ik mijn ogen deed mijn handen bij elkaar en vroeg wilt U mij helpen. Ik werd toen overladen door een warm en tintelend gevoel, een vogel begon fluiten en de zon begon te schijnen. Meteen kreeg ik een gevoel van rust over mij heen en brak in tranen van vreugde uit. Ik wist meteen dat Hij mij niet was vergeten. Ik mijn hart weer opengesteld en durfde hem weer toe te laten zodat Hij mij kon helpen, en de richting kon wijzen. De kennismaking met de Heilige geest heeft mijn leven veranderd. Ik kijk nu heel anders aan tegen het leven. Vanaf dat moment heb ik Jezus mijn verlosser, raadgever en liefde volle Vader niet meer losgelaten. Mijn moeder heeft er tijdens mijn opvoeding voor gekozen om mij zelf te laten kiezen of ik me wil laten dopen en Hem te volgen. Wat ik nu heel goed begrijp. Tijdens mijn gebeden heb ik Hem meermaals gevraagd wanneer ik mij mag laten dopen, telkens kreeg ik het gevoel dat ik goed genoeg ben zoals ik ben. Daarom wil ik niet langer wachten en wil ik me laten dopen, en mijn Vader beloven dat ik Hem niet meer zal vergeten, zal dienen, en als herboren zal opstaan in een nieuw leven.

Want u maakt mijn tijd op aarde zo veel mooier en waardevoller.

Stephan de Waal

Mijn naam is Stephan de Waal, 22 jaar oud en woonachtig in Groningen. Ik groeide op in een gebroken gezin met 3 kinderen in het Friese Drachten. Door mijn moeder werd het geloof vanaf kinds af aan mij meegegeven. In eerste instantie gingen we naar een protestantse gemeente en later in V.B.G. de Bethel.

In mijn kindertijd vond ik het geloof al zeer fascinerend en heb ik me altijd een kind van God gevoelt. Toen ik ouder werd kwamen er wat wilde haren bij. In 2014 verloor ik plotseling mijn vader. De wereld van mij en mijn familie stond op z’n kop. Door deze ingrijpende gebeurtenis werd ik korte tijd heel snel ouder. Ik begon meer na te denken over het geloof, twijfelde enorm en ben het ook op zeker moment kwijt geweest. Echter raakte God mij nooit kwijt en wist me toch op meerdere momenten nog te raken. Maar tot dan toe nooit doorslaggevend. Naar de kerk gaan werd niet een willen maar en moeten tot ik op een zeker moment niet meer hoefde en helemaal niet meer ging.

In 2021 ben ik hier in de stad komen wonen en werd ik lid van Navigators Studentenvereniging Groningen. Een nieuwe omgeving met nieuwe mensen en het begin van m’n studententijd. Hoewel ik niet naar de kerk ging, kwam ik door de vereniging toch in aanraking met het geloof en wekte het toch weer interesse. Dit ging met pieken en dalen maar echt standvastig werd het nooit.

In het begin van dit jaar, werd mijn relatie van 4,5 jaar beëindigd. Ik was enorm teleurgesteld en boos. Weer verdween een zeer belangrijk persoon in m’n leven en door een op een stapeling van gebeurtenissen stond mijn wereld weer volledig op z’n kop. Terwijl ik zo slecht in m’n vel zat, werd ik op een zeker moment door een vriend en mijn zwager meegenomen naar de Stadskerk centrumlocatie. Ik werd geraakt en voelde me gelijk helemaal thuis. Vanaf dat moment kwam mijn geloof in een stroomversnelling. Ik ging elke week naar de kerk, bad en las uit de bijbel. Na een zware tijd met veel verdriet ontstond er rust. Rust die ik vond bij God en God alleen. Ik zie Jezus dan ook als mijn redder, verlosser en heer. Hetgeen waarin ik rust vind als het leven tegenzit maar vreugde geeft als het toelacht.

Ik wil en zal mij laten dopen om mijn geloof te belijden, te stappen in een nieuw leven waarin ik de rest van mijn leven hand in hand met Jezus wil lopen.

Tim Boven

Hallo nou ik heet Tim en mijn getuigenis is eigenlijk heel kort maar krachtig ik wil mij laten dopen omdat ik mijn leven aan Jezus wil geven en mijn leven verder met hem wil leven. Jezus is voor mij iemand aan wie ik alles kan vragen en alles bij kwijt kan, Jezus heeft mijn leven veranderd door het gaan naar de kerk en door met verschillende dingen mee te helpen zoals mee doen met de sportkerk en met een groepje muziek maken in het huis van gebed. Mijn verlangen met Jezus is dat ik altijd in hem mag blijven geloven en dat hij mij altijd kan helpen wanneer ik het moeilijk heb nou dit was mijn getuigenis

Lisa Meerveld

Ik ben Lisa Meerveld ik ben 18 jaar oud. En ik woon samen met m’n ouders en m’n broertje en zusje in Reitdiep.

Vanaf jongs af aan ben ik met geloof opgegroeid en heb ik Jezus liefde gekend.

Ik ben heel erg blij op de manier hoe mijn ouders me hebben opgevoed en dat ze de liefde van Jezus hebben meegeven.

Toen ik in m’n tienerjaren kwam heb ik veel verkeerde keuzes gemaakt. Ik begon te twijfelen of ik wel goed genoeg was voor Jezus door mijn keuzes.

Mijn beste vriendin was veel met geloof bezig en heeft veel voor me gebeden en mijn familie ook daar ben ik heel dankbaar voor.

Tijdens een Kingdom culture dienst werd ik heel erg aangeraakt en heb ik de keuze gemaakt voor Jezus maar dat is wel met vallen en opstaan gegaan. Op den duur vroeg mijn beste vriendin aan mij of ik mee ging naar bidden en vasten van Herman Boon.

Ik zal kort uitleggen wat dit is: dit is een conferentie waar je een hele week niet gaat eten en je focust op God. Je krijgt daar veel onderwijs over geloof en je ziet veel genezingen en bevrijdingen. 

Een van de lessen van Herman ging over de doop. Ik zat al een tijd te twijfelen om me te laten dopen en daar werd ik heel erg aangeraakt en heb ik een keuze gemaakt om me te laten dopen. 

Ik voelde gelijk een blijdschap in me.

Ik heb heel lang met angst gelopen wat mensen van mij vonden en sindsdien ben ik daar een stuk van bevrijd. Soms heb ik daar nog wel last van maar ik geloof dat Jezus mij daar helemaal van kan bevrijden.

Ik wil voor Jezus gaan en mijn oude leven aan hem geven en daarom laat ik mij dopen!

Mijn oude leven laat ik achter en ik sta met Jezus op. AMENNNN

Femke Tillema

ik ben Femke ik ben 16 jaar. Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin maar ik voelde niks bij het geloof tot het moment dat mijn stief moeder zich liet dopen. Ik ging zoals gebruikelijk mee naar de dienst, maar op het moment dat zij uit het water kam werd ik geraakt door God. Papa zei dat ik bijna begon te stralen. Ineens werd mijn hardt gevuld met liefde en vreugde en vaagde de duisternis in mijn hart weg. Ik had namelijk veel moeite met smetvrees dit was soms zo erg dat dit mij vaak overstuur kon maken. Ik had hier veel mee geworsteld tot dat ik Jezus leerde kennen. Ik vertelde dit allemaal aan een vriendin van mij in de sportschool, zij was zo enthousiast voor mij dat ik met haar mee ging naar jeugdavond in Zevenhuizen, en opnieuw werd ik geraakt door Jezus. Ik had mijn leven gegeven aan Jezus die avond. Alles leek perfect op dat moment, die zelfde avond had ik nog een verjaardag van een vriendin ik ging daar heen met een vreugdevol hart alleen ik werd helemaal afgekraakt, ik hoorde daar van alle kanten hoe dom het christendom is en dat het allemaal een sprookje is. Door mijn keuze om Jezus te volgen ben ik veel vrienden verloren, dit was een hele eenzame tijd en begon ik te twijfelen aan mijn geloof en de vraag die telkens in mij op kwam was: is dit het wel waard?
Diezelfde vriendin die me mee vroeg naar jeugd vroeg aan mij of ik ook naar opwekking wilde, en zo ging het ik ging naar opwekking en daar kreeg ik mijn antwoord op die vraag die steeds in mij op kwam: Jezus is alles waard.
Daarom wil ik mij laten dopen omdat Jezus alles waard is en ik het ook al na mijn moeilijke tijd wil ik me in vreugde laten dopen

Samgar van der Molen

Jezus is voor mij mijn beste vriend waar ik alles bij kwijt kan. Hij heeft mijn leven veranderd doordat ik op reflect kamp afgelopen jaar een paar bijzondere mensen heb ontmoet waarmee we muziek gingen maken om God groot te maken. Daaruit hebben wij een klein bandje gestart en lieten veel uit de band zich dopen. Ik voelde me daar nog niet helemaal klaar voor want ik was nog niet helemaal serieus bezig met geloof enzo. Vervolgens gingen we met diezelfde mensen naar het groep 8 kamp van GBZ als band. Daar heb ik weer hele goeie gesprekken mogen hebben. Er kwam op die zaterdagavond iemand spreken die het had over steentjes in je schoenen. Dit sprak mij wel aan omdat ik het best lastig vond met geloof en veel afleiding ervan had. En dat God wil helpen die steentjes uit je schoenen wil halen zodat je hem kan volgen. Toen ik thuiskwam na dat kamp dacht ik er nog wel af en toe wat over na maar begon weer wat af te dwalen. Maar met de band werden we toen uitgenodigd op een kamp voor alle muzikanten en verdere teams uit de kerk. Hier vertelde ik s’ochtends tijdens stille tijd aan mijn groepje dat ik het geloof soms erg lastig vind omdat er er snel van wordt afgeleid. En toen ging iemand uit dat groepje voor mij bidden en vertelde over de zaaier die zaaide onder de distels en dat de plantjes wel op kwamen maar eigenlijk vrijwel direct weer afstierven door de distels en het onkruid eromheen. Toen vertelde hij dat God bij mij wil onkruid wieden. En dat kwam die zaterdagavond op dat kamp nog vaker terug op verschillende manieren. En toen dacht ik: Ik wil met Jezus leven en met hem samen alle keuzes maken. Daarom ga ik me laten dopen. Dit was mijn getuigenis.

Izhar van der Molen

Hallo, ik ben Izhar van der Molen en ik ben bijna 15 jaar oud. Ik heb voor Jezus gekozen en gekozen om mij te laten dopen voor eigenlijk een specifieke reden, ik heb last van depressie gehad. Dat komt doordat ik veel ruzie thuis had. Mijn vader heeft last van hoog gevoeligheid, dat betekende dus voor ons dat als mijn vader uit werk kwam hij niet meer drukte kon hebben in zijn hoofd en wij (ik mijn 2 zusjes en mijn broer) zijn als we uit school komen nog wat druk dus dan was het aan tafel gewoon te druk, dat zorgde ervoor dat mijn vader boos werd. Ik had het daar heel erg moeilijk mee en zat niet lekker in mijn vel.

Toen was het moment daar eindelijk naar square! Het was de eerste keer dat ik daar heen ging en het ging nog steeds niet zo goed met mij, totdat we de eerste dienst hadden gehad en ik Alex-Jan tegen kwam en we met elkaar gingen praten. Ik kende Alex alleen als kringleider van mijn broer en verder niet echt. Dus wij waren aan het praten en we kwamen op het alles veranderende onderwerp mijn depressie. We gingen bidden en daarna toch maar een keer naar de tent, toen we de volgende ochtend zouden gaan lunchen kwam ik Alex weer tegen en we kwamen weer in gesprek. Toen uiteindelijk zei Alex dat hij graag wou bidden voor mij met een ander iemand erbij, ik vond dat wel prima. Dus die zelfde avond zijn wij nog gaan bidden met elkaar en is Alex tot de conclusie gekomen dat we het misschien maar beter ook aan mijn ouders konden vertellen wat voor tijd ik heb gehad. De vrijdag na square zijn we het maar gaan vertellen en Alex is daarin een hele grote steun geweest voor mij. Aan het einde van het gesprek zat ik na te denken hoe ik nog verder kon gaan in mijn geloof dan mijn leven aan Jezus geven. Dat is natuurlijk dopen, toen heb ik bedacht dat ik me ga laten dopen en nu zijn we hier.

Met dank aan,

Jezus christus en Alex-Jan.

Manan Hannan

In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest, De enige God Amen

Mijn eerste ervaring met de Heer was toen ik in de dodelijke rivier de Evros was. Ik zat op de boot die de rivier overstak en de kogels waren op ons gericht. De boot zonk en we verdronken in de rivier, maar de Heer redde ons op wonderbaarlijke wijze toen ik de diepte van de rivier inging en de onvermijdelijke dood voelde. Maar toen de Heer me eruit haalde, voelde ik een heel wonderbaarlijk gevoel dat mijn hart raakte met vreugde en geluk, alsof de Heer me een nieuwe geest had gegeven en een onbeschrijfelijk leven. Ik ging direct naar de kerk in Athene, Griekenland. Ik ging naar de Bridges community en ontmoette broeder Abd Martini in een Bijbelstudie. Ik vroeg hen om te bidden voor mij en zij baden voor mij, broeder Martini en pastoor John uit Amerika. Terwijl ik mijn hoofd boog, sloot ik mijn ogen, en zie een wolk van licht daalde neer uit de lucht, en een persoon in een heel mooie, helderwitte jurk kwam in mijn hart binnen en gaf me vrede en blijheid, onbeschrijfelijke vreugde. Wat bent u mooi en geweldig Heer.

Geheiligd zij uw naam, o Heer, van U is het koninkrijk, de macht en de eer voor eeuwig en altijd, Amen

Neli Razzuk

In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest, één God Amen.

Ik ben van huis uit christen en ben gedoopt toen ik klein was. Een van de belangrijkste redenen waarom ik me wil laten dopen, is dat ik Christus tot Koning van alles in mijn leven wil verklaren. Ik wil met Hem leven, met alles in mijn leven. Ik wil een leven leiden van onderwerping aan Zijn wil.

Vroeger kende ik Christus, vanaf mijn geboorte, en bad ik altijd tot Hem. Maar tijdens deze periode ontdekte ik dat mijn liefde voor Hem onvolledig was omdat ik in alle zaken van mijn leven veel op mezelf vertrouwde. Mijn prioriteiten waren mijn gezin en mijn kinderen. Jezus had niet de eerste plek in mijn leven en was bijzaak in mijn hart. Maar de Heer stuurde me een verzameling gebeden en teksten uit de Bijbel via Pastor Noël. Zijn woorden en preken waren boodschappen en hielpen mij te begrijpen waar de belangrijkste positie van Christus in mijn leven is. Ik leerde veel door hem, en de lessen van Christus aan mij waren duidelijk door zijn uitleg van de Bijbel. Ik had pijn, verdriet en angst en dat maakte mijn gewonde hart leeg. Ik wil dat Christus binnenkomt en in mijn hart zit, en met de doop het zegel van de Heilige Geest op alles wat door Hem vernieuwd wordt. Ik weet dat het pad van strijd in de geest lang en moeilijk is, maar ik weet in ruil daarvoor, dat ik een God bij me heb die machtig en tot alles in staat is. Amen

Toetreders

Jan Willem Scheffers

Eerste vraag   Wie is Jezus voor jou?

Ja dat is met geen pen te beschrijven. Hij is mijn leven, met Hem wandel ik 24 uur per dag. Hij is mijn zuurstof. Hij geeft mij richting en vertelt mij wat ik moet doen. Hij leert mij nieuwe dingen, enz enz en nog het aller belangrijkste voor mij is: HIJ Houd onvoorwaardelijk van mij.
Tweede vraag   Hoe heeft Jezus  mijn leven veranderd?
Nou allereerst, Hij heeft mij toen ik 16 jaar was gered en bevrijd. Dat was maar goed ook. Ik was een vechtersbaas.
En wat een verandering, Hij heeft mij zoveel geleerd: wie ben ik. dat Hij zoveel van mij houdt, leren praten. Was alleen maar aan het vechten, kan nog een uurtje of 3 door gaan. En nu 62 jaar en er is geen sleur en Hij leert mij nog elke dag.
Toetreden tot de Stadskerk.
We zijn in februari 2022 verhuisd naar Hoogezand, op zoek gegaan naar een kerk die verlangen heeft om Jezus te volgen, en zich uit te strekken naar Hem. Nou dat doet de kerk volgens ons en we krijgen aandacht en liefde en genieten enorm van alles. Ook de Community is top.
Verlangen in mijn relatie met Jezus?
Het steeds meer lijken op Hem. Dagelijks.

Mirjam Scheffers

Jezus is het fundament onder mijn leven. Een fundament is niet altijd zichtbaar, maar wel de basis. En zo ervaar ik dat ook met Jezus.
Ik ben opgegroeid in een gezin met ouders die met Jezus leefden. Heb altijd geloofd.
We hebben thuis veel wonderen van genezing meegemaakt. En toen ik 14 jaar was heb ik mij laten dopen. Maar een radicale bekering heb ik dus niet meegemaakt.
Door onze verhuizing waren we op zoek naar een gemeenschap in (de buurt) van Hoogezand. In de Stadskerk waren we wel eens geweest. En de diensten, met o.a. goede muziek, spraken ons erg aan. En toen we hoorden dat er een actieve community-groep hier was, waar we medegelovigen konden ontmoeten uit onze woonomgeving, was de keuze makkelijk gemaakt.
Ik ben heel blij met de eerlijke prediking. Aandacht voor moeilijke omstandigheden en dat daar geen makkelijk antwoord op gegeven wordt.
En blij dat er een verlangen is naar meer van de Heilige Geest.
Kortom, dit was thuiskomen voor mij.
Ik verlang naar meer van Jezus in mijn leven.

Rimke van de Nes

Mijn reis met Jezus begon toen ik net twaalf was. Ik ben niet opgegroeid met het geloof, maar werd door twee vriendinnen meegenomen naar het jeugdweekend van hun kerk. Tijdens een stil moment in de laatste dienst ervoer ik dat Jezus op de deur van mijn hart klopte en besloot ik Hem binnen te laten. In de jaren die volgden heb ik de deur meerdere keren weer dichtgegooid, maar tegen het einde van mijn middelbare schooltijd heb ik God (wederom dankzij een vriendin) opnieuw een kans gegeven. Ik besloot naar de jeugdgroep van de plaatselijke baptistengemeente in Lemmer te gaan en heb me daar een jaar later, in januari 2019, laten dopen. In de periode daarna was ik veel op reis voor vrijwilligerswerk. Dit waren voor mij periodes waarin ik veel van en over God geleerd heb, maar helaas kreeg ik ook steeds meer last van depressieve periodes. In de jaren sinds mijn doop heeft God Zijn grootheid en liefde op verschillende manieren aan me laten zien, maar het meest dankbaar ben ik ervoor dat Hij me een jaar geleden laten zien heeft dat Hij die gevoelens van leegte en somberheid wil dragen. Ik heb geleerd om ook die dingen aan Hem toe te vertrouwen en heb zodoende al sinds vorig jaar september geen last meer van depressieve periodes! God heeft me laten zien dat Hij voor me wil zorgen, dat Hij een plan voor me heeft en me leidt. Inmiddels ben ik twee jaar geleden naar Groningen gekomen voor mijn studie. In eerste instantie was ik in Lemmer nog actief in de kerk, maar na een tijdje groeide het verlangen om me hier in Groningen aan te sluiten bij een gemeente. Ik voelde me hier in de Stadskerk altijd al thuis en ben in november gestart met een bediening in het projectieteam, met name om wat meer mensen te leren kennen. Hierdoor heb ik ook meer mogen zien van wat voor mooie gemeente de Stadskerk is. Ik wil graag toetreden om hier verder te groeien in mijn relatie met God en van daaruit mee te bouwen aan Zijn Koninkrijk.