Doopdienst 21 januari 2024 – hoofdlocatie

Dopelingen

Eline Huizinga

Dit moment kijk ik terug op mijn leven zonder Jezus. Een leven waarin ik geloofd heb dat liefde niet bestond, althans niet voor mij. Een leven dat bestond uit pesterijen, uitsluiting, ruzie, eenzaamheid en angst. Ik was een last voor anderen en het was beter als ik er niet was. Dit vormde de aanleiding voor een lange zoektocht.

Als klein meisje kwam ik al in contact met de New Age: Regressietherapie, reiki, astrologie, homeopathie, tarot, hekserij, yoga, meditatie. Naarmate ik ouder werd, groeide mijn interesse hierin. Alles is licht en liefde in de New Age en dat gaf mij hoop. Daarentegen bleek het een lange en eindeloze weg van zelfheling, trauma’s en duisternis.

Dagelijkse tranen van wanhoop leidden me dieper en dieper in de New Age op zoek naar antwoorden en redding. Het was een web aan leugens en elke poging te ontsnappen, liet me dieper verstrikt achter. Toch bleef ik geloven dat ik op de goede weg zat, want liefde en heling werden me beloofd. Zou dan deze Ayahuascaceremonie mijn doorbraak worden? Dus ik ging door.

Mijn dagen werden alsmaar donkerder en ik wilde niet meer leven. Via een soort New Age bijbel, kwam ik in aanmerking met ‘God’. Hierin werd niet gesproken over Jezus. Alles was nog steeds licht en liefde. Ik heb niet veel gelezen, toch zette het me aan het denken over het bestaan van God. In tranen viel ik een avond neer op mijn knieën en riep uit naar God om hulp. Ik had geen idee wat ik deed, maar in mijn wanhoop dacht ik het een kans te geven. Ik vroeg om vergeving, want als U bestaat, laat me dan zien wat ik moet doen! Wat totaal onschuldig voor mij leek, veranderde uiteindelijk mijn leven.

Ik had nooit eerder in mijn leven gedanst, maar besloot in september te gaan dansen. Ik meldde me aan voor een proefles bij, wat bleek, een christelijke dansschool. Ongeveer een week na mijn hulproep, had ik mijn eerste Zumba-les bij Elza. De les werd stilgelegd, want zo zei Elza: ‘’God spreekt’’, en ze sprak over Jezus, demonen, de hel, hemel, en New Age. Ik werd die avond aangeraakt door Jezus, mijn ogen waren geopend. Jezus is degene naar wie ik mijn leven lang op zoek ben geweest. Ik was zo verdwaald en Hij verliet zijn 99 schapen om mij te vinden. Van de ene op de andere dag was Jezus in mijn leven. Ik kocht een échte Bijbel en begon te lezen.

Het leven zonder Jezus was uitzichtloos, eenzaam, verdrietig en leeg. Jezus redde mij en sinds Hij in mijn leven is, is alles anders en weet ik dat ik nooit meer alleen zal zijn. Hij geeft mij een nieuwe kans en nieuw leven. Daarom laat ik mij vandaag dopen. Het donker liet mij inzien hoe erg ik Jezus nodig heb en ik kan niet wachten straks opnieuw met Hem op te staan en al het oude definitief achter me te laten.

Joke de Jonge

Vandaag 21 januari, omstreeks dit tijdstip is het 4 jaar geleden dat mijn moeder is overleden. De nacht na haar overlijden lag ik verdrietig te woelen in mijn bed. Opeens zweefde er een soort schim boven mij waarvan veel troost uitging en voelde ik dat het goed was, mijn moeder was op de plek waar ze naar verlangde. Dit was een bijzondere en troostvolle ervaring. Dit was het begin van mijn zoektocht naar God, weliswaar op een laag pitje en verwaterde het van tijd tot tijd. Toch was God al langere tijd met mij bezig maar ik had de deur nog niet geopend.
Af en toe ging ik met mijn broer Tjeerd en zijn gezin naar de Stadskerk. Steeds werd ik verrast door de warme open houding en de vele jonge mensen. Gelukkig dacht ik, het geloof is springlevend.
Voorjaar 2023, het ging niet goed met mij. Meerdere jaren stress door een complexe werksituatie hadden zijn tol geëist, ik was opgebrand en voelde mij verslagen. Omdat ik stappen moest zetten om hieruit te komen heb ik God, De Vader gevraagd mij te helpen. Vrijwel onmiddellijk voelde het alsof de zware rugzak was weggenomen, er kwam een rust in mij en hoefde ik niet meer te vechten. Er zijn afgelopen tijd al mooie ontwikkelingen geweest die mij vertrouwen geven dat het goed komt. Weer liet God zien dat hij er voor mij is.
Ik ben de bijbel gaan lezen, veel preken geluisterd en onlangs in december de Alpha cursus afgerond. Het delen van ervaringen en de gezamenlijke zoektocht was mooi en waardevol. Bij God heb ik de onvoorwaardelijke liefde gevonden die ik was kwijtgeraakt.
Ik kan nu met volle overtuiging zeggen: HINENI, Heer hier ben ik.

Jeltsje Van Eck-Kooistra

Ik ben Jeltsje van Eck, ik ben niet gelovig opgegroeid (geloven in een omgeving die niet geloofd is best wel ingewikkeld). Ik heb ook niet echt een keerpunt gehad in mijn leven, maar al op de Basisschool wist ik al dat er meer was. In groep 7/8 ging ik met een vriendinnetje dan ook al mee naar de Zondagschool.

vanaf mijn 13e ging ik werken in de horeca op een camping. Met het personeel hadden we een paar stacaravans waar we dan de hele vakantie stonden. Op deze camping was een Evangelisch animatie team, als ik niet aan het werk was, was ik hier te vinden. Hier heb ik hele gesprekken gevoerd en is mijn geloof echt gaan groeien.

Toen ik op mezelf ging wonen had ik een bovenbuurvrouw en al snel kwam ik erachter dat zij ook gelovig was. Van haar heb ik mijn 1e bijbel gekregen.

Toen kwam Mark op mijn pad, nu inmiddels mijn echtgenoot. Hij was wel gelovig opgevoed, maar was op dat moment niet heel erg actief meer met het geloof bezig. Samen zijn we verder gegroeid in het geloof en zijn nu al meerdere jaren op zoek naar een gemeente waar wij ons thuis voelen. Zo komen wij hier al ongeveer 4 jaar als gast.

Omdat ik niet gelovig ben opgevoed ben ik ook niet gedoopt. Ik wil dit al heel lang maar dacht telkens dat mijn basis nog sterker moest zijn, en nu is de dag hier. Mijn doop is mijn getuigenis dat Christus mijn leven is. Samen met de gemeente hoop ik hierin nog verder groeien.

Toetreders

Henk-Jan Seesink

“Het is genoeg“. Het zijn de woorden die God mij toen ik 16 jaar was heeft toegesproken en binnen 24 uur gaf Hij mij met een warme omhelzing antwoord op mijn onrust vanwege een afwezige vader, afwezige vriendschappen en kreeg ik het nieuws dat ik mijn schoolloopbaan mocht voortzetten. Al mijn problemen had God uit de weg geruimd. Hij was, is en zal altijd dezelfde God blijven. De drie woorden “Het is genoeg” spreekt Hij nog steeds uit in mijn leven. Waar het eerst mijn situaties veranderde, verandert ‘Het is genoeg’ op mijn 33-jarige leeftijd mijn hart om geduldiger te zijn en te beseffen dat het ook genoeg is met mijn hoge eisen in het leven. God gaat over mijn leven. Vanuit Dordrecht zijn mijn vrouw Fenneke, zoontje Henk en ik naar het Noorden verhuisd. Graag wil ik lid worden van de stadskerk. Hier mochten we trouwen en het is dus extra bijzonder voor mij om lid te mogen worden.

Marlies Venema

I want to give a testimony about who God is for me and what he did for me. I have been touched several times by powerful words about Him when I was reading the bible the last weeks. While I read that, I wrote those words down. I would like to take you into these powerful words, to share about how great God is and how I want to live my life with him.

Through You.. all the things are made. All the things here on earth and in heaven. All the visible and all the invisible things; Thrones, dominions, principalities, powers; all the things are made for You and through You.

You… who are the beginning, the firstborn from the dead. You… the head of the body, of the church. You… The one who was, who is and who will come.

You gave your son..

By his humiliation, by his abuse, through this sacrifice, You have set me free. so.

Thank You. Thank you for having me, Thank you for your overwhelming love, Thank you for this amazing grace Thank you for your invitation. I want to lay off all the things from my old life. I give it all to You. I want nothing more than make myself completely available for you. I will dwell in your love and grace.

here I am. Amen.

————————————————–

Met deze getuigenis heb ik mij het afgelopen jaar met Pasen laten dopen in de Egeïsche zee in Griekenland. Deze stap heb ik gezet uit gehoorzaamheid aan God, omdat ik Zijn verlossing, genade en liefde volledig wilde omarmen. Door de onderdompeling heb ik fysiek mijn oude leven achtergelaten en ben ik opnieuw geboren in mijn nieuwe identiteit in Christus.

Inmiddels heb ik al drie jaar een relatie met God, en mijn verlangen om het leven volledig aan Hem toe te wijden is alleen maar sterker geworden. Samen met mijn man Harold kijk ik er enorm naar uit om actief deel te worden van de gemeente, om als christenen samen te geloven, elkaar te bemoedigen, te ondersteunen en op te bouwen.

Mark Van Eck

Ik ben Mark van Eck. Ik ben gelovig opgegroeid en gedoopt in 2009. Toen ik 17 was ben ik op kamers gaan wonen in Groningen, het 1e jaar dat ik op mezelf woonde ging ik elk weekend nog terug naar mijn ouders en ging samen met hun naar de kerk. Hierna is mijn geloof op een zacht pitje komen te staan.

Toen ik mijn huidige partner Jeltsje leerde kennen, was zij nog erg zoekende naar Jezus. Dat prikkelde mij waardoor we samen de zoektocht hebben voortgezet. Wij komen nu al 4 jaar als gast naar de stadskerk en hebben hierin een warme gemeente gevonden. Ik hoop me samen met de gemeente verder te kunnen ontwikkelen in mijn geloof.

Philip Passchier

Mijn naam is Philip Passchier en ik kom uit Sliedrecht. Hier ben in een christelijk gezin opgevoed en gingen we als gezin naar een Hervormde Gemeente. Ik woon sinds december in Noordhorn waar ik samen met Leonie, mijn verloofde een huis heb gekocht.

Ik kom nu al bijna een jaar regelmatig in de Stadskerk, en ik ben mij hier erg thuis gaan voelen. Ik heb deze warme gemeente ervaren als een plek die open staat voor de werking van de Heilige Geest. Een plek waar God groot gemaakt wordt, waar ruimte is voor kwetsbaarheid, er omgekeken wordt naar de mensen om ons heen en waar Gods liefde wordt ontvangen en doorgegeven.

Door de jaren heen ben ik steeds meer van Jezus gaan houden. Ik heb Jezus ervaren als mijn verlosser. Ik mag weten dat ik ben gered door het offer dat Jezus voor mij heeft gebracht, toen Hij aan het kruis ging deed Hij dat ook voor mij. Jezus is voor mij de weg, mijn voorbeeld, een vriend die mij door en door kent en liefheeft.

Afgelopen zomer heb ik mij laten dopen, ik had nooit gedacht dat ik dit zou doen. Ik was namelijk als kind gedoopt en heb op latere leeftijd belijdenis gedaan, dat leek mij voldoende. Toch begon ik vragen te stellen over de doop, en hield dit mij bezig. Ik heb op gegeven moment uitgesproken dat ik mij niet zou laten dopen. Een dag later greep God in. Ik raakte per toeval in gesprek met een ouderling van de kerk en ik vroeg hem hoe hij er over dacht. Hij vroeg mij: Philip, als Jezus zelf zich wou laten dopen door Johannes die zichzelf het niet eens waard vond om zijn sandalen aan te raken, waarom zou jij je dan niet laten dopen? Ik voelde een rust over mij heen komen, ik besefte dat ik mij liet tegenhouden door religie om vol voor Jezus te gaan. En dat is wat ik wil, vol voor Jezus gaan.

Ik wil God dienen en wil dat graag in deze gemeente doen.

Hanna Petersen

Mijn naam is Hanna Petersen, ik ben 21 jaar en woon sinds afgelopen
september bij mijn schoonouders in Noordhorn.
Ik ben als kind opgegroeid in een hecht, christelijk gezin. Ik heb in mijn
jeugd al veel mooie maar ook minder mooie dingen meegemaakt.
In 2010 werden mijn ouders uitgezonden door Wycliffe (bijbelvertalers)
naar Papoea-Nieuw-Guinea hier hebben we 8 jaar mogen wonen. Hier hebben wij als
gezin enorm veel mogen zien en ervaren hoe God voorziet in goede maar ook in slechte
tijden. Hierdoor is mijn leven wel echt enorm veranderd maar ook mijn kijk naar deze
wereld.
Jezus is voor mij een vader die altijd beschikbaar is en er altijd bij is wanneer ik Hem nodig
heb. In de moeilijke tijden maar ook de goeie tijden. Ik kan altijd alles aan Hem kwijt en
vertellen wat er op mijn hart zit. (Ook al weet Hij dat allang, maar het juist het allerliefst van
mij wilt horen.)
Jezus heeft mijn leven veranderd. Zonder Hem zou ik echt verdwaald zijn geweest. Ik zie
mijn leven ook niet zonder Hem. Dus heb ik in 2019 besloten om mijn leven aan Jezus te
geven. Ik ben toen op 7 juli 2019 samen met mijn ouders en zusje in de Regge gedoopt.
Het was wel bijzonder om dat zo samen als gezin te mogen doen.
Sinds jongs af aan ging ik met mijn ouders mee naar de kerk. Ik voelde me niet meer thuis
en ook niet meer mijzelf in die gemeente en merkte dat ik niet groeide in mijn geloof & relatie
met God. Zo heb ik besloten zelf op zoek te gaan naar mijn eigen gemeente. Zo ben ik via
mijn vriend bij de stadskerk terechtgekomen waar ik mij al snel thuis voelde en mijzelf kon
zijn. Ik merkte dat de preken mij elke keer opnieuw aanspraken en boeide. Ik vind het mooi
dat ik in deze gemeente uitgedaagd word om soms uit die comfort zone te stappen, want
buiten die comfort zone gebeuren bizarre dingen. Ik kom hier nu al iets langer dan een jaar
en heb besloten om hier ook te blijven daarom wil ik toetreden tot deze mooie gemeente.
Mijn verlangen in mijn relatie met Jezus is om Hem nog beter te leren kennen.
Ik verlang naar zoveel… ik verlang om hardop te kunnen bidden voor en met anderen, dit
durf ik namelijk niet zo goed. Ik verlang ook meer de bijbel in te duiken, omdat lezen niet het
leukste is wat ik graag doe. Ik verlang ernaar om voor iemand een voorbeeld te zijn in het
geloof en ervoor diegene te zijn & helpen.