Goedbedoeld

Angst moet bestreden worden. Daarom bel ik Margriet. Zij is bang voor wat kan komen. Ik zit aan een zak tum-tummies. Ze moet daarom maar even aanhoren dat deze zak snoep zich langzaam maar zeker  bij mij  naar binnen wurmt. Mijn gesprek, zo goedbedoeld, kan zo behoorlijk irritant worden voor Margriet. Ze zegt het niet. `Lief zijn voor elkaar`.

Zo ook de relaties van de zieken in het UMCG. Eerst was de toename van kaartjes op de postkamer van het UMCG wel leuk. Langzamerhand dringt toch op de postkamer door dat het niet gezond is voor de kwetsbare zieken. En UMCG verbiedt het.

Haastig herstelt zij haar persbericht: natuurlijk gaat zij niet heel Nederland voorschrijven geen kaarten meer te posten, hè, straks nog ruzie met Post.nl, net nu we lief moeten zijn voor elkaar.

God hoeft nooit de armen te spreiden en de woorden `maar Ik bedoelde het zo goed!` te bezigen. God is altijd goed. Hij weet wat Hij doet. Hij is altijd `in control`. Adam en Eva hebben hun eerste zonde begaan. God hoeft niet na te denken, doodt een beer en bekleedt hen met dierenhuid. Hij profeteert dat er in het vervolg dorens en distels tussen het koren zullen groeien. Daarvan weet Hij in zijn wijsheid, dat ze samen moeten opgroeien. Kain vreest dat mensen hem zullen doden om zijn moord op Abel en zijn gevaarlijke verblijf buiten de Hof. God plaatst een zegel op zijn voorhoofd en zegt dat hij 7 maal 70 keer gewroken zal worden.

Gods warme voorzienigheid gaat verder dan het menselijke kunnen. Het is liefdevol, God staat al klaar met open armen nog vóórdat de nood bij Gods kinderen geuit wordt in een gebed of een schreeuw, een roepen. Lees het maar in Psalm 10: 14 HSV.

U ziet het wél, want u aanschouwt de moeite en het verdriet,

Opdat men het in Uw hand geeft;
Op U verlaat de arme zich,
U bent geweest een Helper van de wees

De Psalmen zijn wat dat aangaat net warme pareltjesgort vol met beloften.

Ellen Visser