Heimwee naar de stenen in het Heilige Land

Berber van de Meer is grafisch vormgever en reisleider bij zendingsorganisatie Light4Nations (L4N). Deze organisatie werkt in Israël samen met Joden en Palestijnen die in Jezus geloven. Dit doet L4N door projecten te steunen in zowel Israël als in de Palestijnse gebieden.

Be the Light

In alles wat L4N organiseert staat het Heilige Land centraal en de organisatie inspireert mensen om lichtdragers te gaan worden van Jezus. Dit zodat de duisternis in deze wereld plaats gaat maken voor Zijn Hemels licht. “Be the Light, staat daarom op de shirts die we tijdens outreaches dragen”, vertelt Berber. “Concreet organiseren we evenementen en Israëlreizen om bestaande lokale evangelisatieprojecten te ondersteunen.”

Levende stenen

In de Bijbel, in Petrus 2:4 staat: ‘Laat u ook zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijk huis’. Daarom worden de missie-partners in Israël levende stenen genoemd. Een van de partners, Anat Brenner van de stichting ‘Abundant Life’ heeft een opvang voor vrouwelijke drugsverslaafden en prostituees in Tel Aviv. Vrouwen kunnen hier schone kleren en eten krijgen, maar ook een douche en verzorging van hun huid, nagels en haar. Dit vanuit de liefde voor Jezus.

Op en top vrouw

Berber: “We werken op twee manieren samen met Abundant Life. Tijdens onze reizen gaan we langs bij de opvang om te helpen. En eens per jaar wordt een benefietavond georganiseerd om met de opbrengst hun werk te steunen. Dat is dit jaar de kerstshow ‘Op en Top Vrouw’ in Drachten op 16 december. Als ik even reclame mag maken: het is een supergave benefietavond vol verrassingen en leuke muziek. Bovendien komt Anat Brenner uit Israël zelf spreken over haar werk in Tel-Aviv.”

Kaarten voor de ‘Op en Top Vrouw’-Kerstshow zijn te bestellen via https://opentopvrouw.nl
De show in Drachten op 16 december is de benefietavond.

Life Agapé

In Nazareth en Bethlehem zoekt L4N de samenwerking met de organisatie Life Agapé, die evangeliseert onder de Arabieren in Israël en de Palestijnse gebieden. Tijdens de reizen van L4N helpen de Nederlandse teams om contact te leggen met de lokale bewoners. Berber: “De Arabische cultuur is heel erg gastvrij en toeristen, zeker Nederlanders, worden graag thuis uitgenodigd. Life Agapé maakt gebruik van ons om bruggen te bouwen. Wij gaan als team biddend op weg en ontmoeten vanzelf personen die ons in hun huis uitnodigen!”

Lange termijn relatie

In de Arabische cultuur is het de gewoonte om zelf ook weer uitgenodigd te worden door de mensen die je gastvrij in je huis hebt ontvangen. Berber: “Dat doet onze Israëlische missie-partner vervolgens. Op die manier proberen ze een lange termijn relatie te starten. Wij zijn dus maar een klein onderdeeltje. Wel gaan we soms op een volgende reis nog eens langs. Wat ik heel erg bijzonder vind, is dat we aan het eind van zo’n bezoekje altijd vragen of we ze mogen zegenen en dat mag eigenlijk altijd. We zingen dan een zegenlied in het Nederlands.”

Thuis komen

Berber is bij Light4Nations betrokken geraakt als grafisch ontwerper. Ze ontwierp de eerste flyer en vervolgens ook het logo van de organisatie. Toen ze eenmaal als deelnemer van een Israël-reis mee was geweest, werd ze afgelopen zomer ook als reisleider gevraagd. Berber: “En dat terwijl ik eigenlijk niet eens zoveel met Israël had! Maar vanaf het allereerste moment voelde het land als thuiskomen. Alles is daar anders en toch is het thuis. Ik heb dan ook heimwee als ik weer terug in Nederland ben. Dat thuis-gevoel kan ik gewoon niet verklaren.”

Hoogtevrees verdwenen

Berber vertelt dat het heel bijzonder voelt dat je op de plek bent, waar Jezus heeft rondgelopen: “Als je in het Meer van Galilea zwemt, denk je: ‘Op dit water heeft hij gelopen, in dit water hebben Zijn leerlingen gevist’! Het wonderlijke is ook dat ik daar niet bang ben. Zelfs mijn hoogtevrees was verdwenen toen we over de smalle hoge paadjes van de Golan-hoogte liepen. Thuis durf ik, bij wijze van spreken, niet eens op een stoel te staan! Ik heb er bij de uitkijkpunten die we tegen kwamen, flink gebruik van gemaakt. Ik dacht: ‘Ik durf het nu!’”

Unieke gesprekjes

Berber: “Uniek aan de Israëlreizen van L4N is, dat er veel ruimte is voor gesprekken met de lokale bevolking. Die gesprekjes met zeer diverse mensen vind ik het allerleukst. Zo sprak ik afgelopen zomer in de beveiligingsrij op het Tempelplein met een Jood, die samen met anderen de offerdienst op de Tempelberg wil herstellen. Zij probeerden de afstemming en het enorme papierwerk te regelen die daarvoor nodig zou zijn en vertelden ons over hun missie.”

Spontane acties

Ook wordt er tijdens de reizen tijd gemaakt voor spontane acties. “De cameraman die tijdens de vorige reis mee was om de overdenkingen te filmen, wilde bijvoorbeeld gedoopt worden”, vertelt Berber. “Daarom zijn we onderweg gestopt bij de Jordaan. Ik heb zijn doop met zijn professionele camera op mogen nemen!” Tijdens de reizen komen eigenlijk 3 onderdelen aan bod, vat Berber samen: De ontmoeting met de levende stenen, het bezoeken van de dode stenen (de bezienswaardigheden in het Heilige Land) en de geestelijke ontdekkingsreis van de deelnemers.

“Want je leert in zo’n korte tijd veel over jezelf. Fantastisch om aan mee te werken”, vindt Berber. Het heimwee naar Israël neemt ze op de koop toe.

Elevate-reis

Komende voorjaarsvakantie gaat een groep vanuit Elevate, het jongerenwerk in de Stadskerk, met L4N naar Israël. Dit vanuit het verlangen om ook jonge mensen met Israel kennis te laten maken.