Het verhaal van Tycho
FaceOff gaat sinds ruim twee jaar iedere woensdag de wijk Vinkhuizen in. Iets wat heel klein begon, is inmiddels uitgegroeid in een missiedag met sport, spel en gezelligheid. Dat FaceOff een werkelijke impact heeft op de wijk, merkt de sportende groep wekelijks. Dat de jongeren die bereikt worden, ook worden geraakt, blijkt uit onderstaand verhaal.
Tycho Jacobs is één van de jongeren die er vanaf het begin bij is. Deze negentienjarige student werd door een vriend meegenomen naar de Face Off’ers en voelde zich direct op zijn gemak. “Maar in het begin moest ik nog wel wennen hoor. Dat iedereen serieus geïnteresseerd in me is bijvoorbeeld. Maar al gauw zag ik dit, onder meer door de Sport Youth Alpha, als een mogelijkheid om mijzelf te ontwikkelen.”
De Sport Youth Alpha (SYA), een speciaal op sportende jongeren gerichte Alpha Cursus, volgde Tycho samen met enkele andere jongeren uit de wijk. “Ik was blij dat ik de cursus mocht volgen met enkele andere jongeren uit Vinkhuizen. Met hun kon ik ook serieus praten, maar ik was dan niet de enige diediepe vragen kreeg.” Dat de Face Off’ers niet alleen maar serieus zijn, bevalt Tycho ook goed. “Ze zijn ouder, daardoor kan je goed met ze praten. Maar gelukkig kun je ook met ze lachen.”
Vrijwel iedere week was Tycho bij het sporten en via de SYA kreeg hij steeds meer te horen over het christelijke geloof. Op een gegeven moment werd bij hem de vraag neergelegd of hij mee op project wilde. Onder de vlag van Athletes in Action ging een groot deel van de Face Off-crew naar Londen om daar te doen wat ze in Vinkhuizen iedere woensdagavond- en middag deden: met kinderen en jongeren sporten en over Jezus vertellen. Aan Tycho de vraag of hij mee zou willen. “Mijn eerste gedachte was ‘wat is dit nou? Hier heb ik toch helemaal geen geld voor?’ Daarnaast gingen mijn moeder en broertje Naar Griekenland op vakantie. Dat wilde ik eigenlijk ook erg graag.”
Uiteindelijk koos Tycho ervoor om wél mee te gaan naar Londen. Een uitstekende keuze, zo laat hij weten. “Het was een hele mooie tijd. Voordat we op project gingen, kwamen we als team al een paar keer bij elkaar en leerden we elkaar beter kennen. Ja, het was heel gaaf en ik heb veel mogen leren, ook over mijzelf.”
Veel geleerd en veel meegemaakt. Tycho heeft de kerk en christenen op een andere manier leren kennen. Hoewel hij zelf nog veel nadenkt over ‘het geloof en wat dat voor hem betekend’ heeft hij al wel een duidelijk beeld van de kerk. De VBG heeft daarin een bijzondere plaats. “Vroeger dacht ik bij een kerk vooral aan mijn opa die in een koor zong. En aan het overlijden van mijn opa, dat hij werd uitgezegend door de Paus.”
Hoewel in zijn beeld van de kerk dit nog wel naar voren komt, weet hij dat het anders kan zijn. “Speciaal als ik aan de VBG denk, zie ik dansende en springende kinderen die genieten van wat ze doen. Maar ook aan een spreker die 1500 mensen bereikt en zo God wil laten zien.” Maar de kerk is meer, zo ondervond hij. “Wederom, als ik aan de VBG denk, dan denk ik aan honderden vriendschappen die ontstaan en elkaar ontmoeten.”