Op zoek naar een originele christelijke roman

Als je in de boekhandel op zoek gaat naar een christelijke roman valt meteen op dat een bepaalde categorie goed vertegenwoordigd is: romantische verwikkelingen van een vrouw op zoek naar zichzelf en op zoek naar God in een historische context. De bekende schrijfster Francine Rivers is daar bijvoorbeeld in gespecialiseerd. Bijna alle achterflappen van haar boeken beginnen met een plaatsnaam en een jaartal. “California, 1850” staat er op er op de achterkant van ‘Bevrijdende Liefde’, mijn lievelingsboek van haar hand.

Maar fictieve verhalen in andere genres, waarin het geloof een rol speelt zijn dunner gezaaid. En zeker christelijke romans met een verrassend oogpunt. Een boek dat ik in het verleden met veel plezier heb gelezen en erg origineel vond, was ‘De Uitnodiging’ van Paul Young. Maar dat boek is vrij uniek in zijn soort. Ook de fantasierijke boeken van Randy Alcorn heb ik destijds verslonden, maar die zijn al ruim 15 jaar oud. Voor mij reden om een ochtend heerlijk te struinen bij Boekhandel Riemer in Groningen, op zoek naar recente christelijke romans, die mij aantrokken.

Christelijk Science Fiction

Om meteen maar te beginnen met een tegenhanger van de historische roman: Johan Klein Haneveld schrijft Science Fiction en in zijn boeken is het geloof en God heel aanwezig. Zijn boek ‘De Derde Macht’ speelt zich af op Mars in het jaar 2151. Ik vind dit wel een boeiend gegeven.

Mars is bewoonbaar gemaakt en steeds meer mensen zoeken er hun toevlucht. Deze kolonisten verwachten een paradijs, maar niets is minder waar. De hoofdpersonen komen in aanraking met een terroristengroep, die een onafhankelijk Mars nastreeft.

Willem van Hartskamp van het Nederlands Dagblad noemt het boek een schitterende thriller, waarin Klein Haneveld zijn fantasie optimaal heeft benut: “Leven op Mars, ruimtereizen, vreemde bouwwerken, nano-robots, alle typische SF-ingrediënten zijn aanwezig, maar de auteur weet zo om te gaan met zijn fantasie dat het geloofwaardig overkomt en de lezer het gevoel heeft dat het zo echt zou kunnen gebeuren.”

Geloofsverhalen Anno Nu

Maar in plaats van ver in het verleden of ver in de toekomst te springen, zijn er ook boeken die een recentere gebeurtenis als onderwerp hebben. Een mooi voorbeeld vind ik ‘Vogelvlucht’ van Joke Verweerd, dat gaat over de neergestorte MH17 vlucht.

Matthy heeft op het laatste moment haar vlucht naar Jakarta gecanceld. Haar vriendin Annis neemt de MH17-vlucht wel en komt om, als deze vlucht wordt neergehaald boven de Oekraïne. Matthy zoekt radeloos naar een houvast. Belangen, dromen en verlangens, alles moet opnieuw geijkt worden. Als Boet, de broer van Annis, naar Nederland komt voor het forensisch onderzoek, herkent Matthy zich in zijn verbijstering en verdriet.

Joke Verweerd wil met haar romans hoop bieden: “Mensen mogen in mijn boeken wel radeloos zijn, maar niet reddeloos”, zegt ze in het Reformatorisch dagblad.

‘Aan de andere kant van de bergen’ van Elizabeth Musser behandelt ook een actueel thema. Het boek vertelt het ontroerende verhaal van een vluchtelingengezin uit Iran in een opvangcentrum in Oostenrijk. De christelijke site De Kameel schrijft: “De verschillende wegen die de hoofdpersonen gaan met God zijn voor de lezers erg herkenbaar en daardoor zo vertrouwd. De schrijfster laat de lezer in dit boek zien in wat voor een wereld we leven en welke strijd sommige mensen moeten voeren voor vrijheid van Godsdienst.”

De kerkelijke detective

In opkomst zijn misdaadverhalen met een kerkelijke achtergrond: de kerkelijke detective. The Times schrijft dat in dit genre niemand beter is dan Kate Charles: “Met de allerlichtste hand weeft zij de bloederigste moorden tot een overtuigende en uitdagende achtergrond bij kerkelijke intriges. Uitermate onderhoudend, ook voor wie geen enkele kerkelijke richting is toegedaan.” Dat klinkt goed! Ik ben dan ook erg benieuwd naar haar detective ‘Boze Opzet’.

Callie Anson begint aan haar nieuwe baan als hulppriester in een Anglicaanse kerk. Ze wordt geconfronteerd met de hatelijke opstelling jegens vrouwen van een conservatieve Nigeriaanse priester, maar haar mentor Frances, springt voor Callie in de bres. De volgende dag wordt de priester dood aangetroffen, gewurgd met de stola van Frances. Callie Anson heeft al haar geloof en overtuiging nodig om deze en andere stormen het hoofd te bieden en de onschuld van haar vriendin te bewijzen.

De christelijke thriller

De christelijke thriller is al veel langer een belangrijk genre. Met name vanuit Amerika is er een doorgaande stroom van christelijk spannende boeken. Bekende schrijvers zijn bijvoorbeeld Ted Dekker, Dee Henderson en Terri Blackstock. Maar in hun boeken staat het geloof niet op de voorgrond. Wel komen de boeken van christelijke uitgevers en zoeken de auteurs naar een verantwoorde weg in spanning, avontuur romantiek en levenslessen, waar je als christen wat mee kunt. In de christelijke thriller ‘Hemelbewijs’ van Bruce Buff is het geloof wél een centraal thema. In het boek beweert een wetenschapper dat hij het bewijs heeft gevonden dat God bestaat.

In een review op de site van Ichtus Boekhandel staat dat het een intelligent boek is, dat bij vlagen behoorlijk spannend is en je flink laat nadenken over je bestaan en de zin daar van. Het boek is behoorlijk technisch, maar voor wie het concept van intelligent design wil doordenken is dit een aantrekkelijke vorm. Ik ben benieuwd!

Bijbels-historische romans

Tenslotte zijn er inmiddels veel romans geschreven die gesitueerd zijn in de tijd van de Bijbel. Sommige Bijbelse personen spreken onmiddellijk tot de verbeelding, omdat hun verhaal al erg bekend is. Maar de Bijbels-historische roman ‘Theofilus’ van Randy Singer, gaat over een volstrekt onbekend Bijbels figuur. Het is het fictieve verhaal over Theofilus, een ambitieuze jonge Romein, die als pasbenoemd juridische assistent van Pontius Pilatus getuige is van het proces tegen Jezus. Dit vind ik een erg interessant uitgangspunt! In Singers verhaal komt Theofilus vervolgens tegenover de meest beruchte keizer uit de Romeinse geschiedenis te staan. Hij neemt de zaak aan om Paulus te verdedigen voor Nero’s gecorrumpeerde gerechtshof. Het boek is daardoor eigenlijk een advocatenroman, dat tegelijk het leven laat zien van de eerste christenen in Rome.

Op zijn website zegt Singer dat het zijn verlangen is om de lezer tot de keus te laten komen of je voor of tegen Jezus als de Waarheid bent. Theofilus worstelt er zijn hele leven mee.
Door Publishers Weekly een ‘Epische klassieker’ genoemd en deze gaat dan ook zeker op mijn lijstje!

En zo eindigt mijn zoektocht, met maar liefst 6 nieuwe boeken om naar uit te kijken. Lezen jullie mee?

Annemieke van der Lans